CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1.

The number of solutions of the equation 


Answer : Option C
Explaination / Solution:

As no value of x in ( 0, 1) can satisfy the given equation.Thus, the given equation has only one solution.

Q2.
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q3. is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q4. Find the distance of the point (3, – 2, 1) from the plane 2x – y + 2z + 3 = 0
Answer : Option B
Explaination / Solution:





Q5. Find the equation of a curve passing through the point (0, –2) given that at any point (x, y) on the curve, the product of the slope of its tangent and y coordinate of the point is equal to the x coordinate of the point.
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q6. If a differentiable function f (x) has a relative minimum at x = 0, then the function y = f (x) + a x + b has a relative minimum at x = 0 for
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q7. Corner points of the feasible region for an LPP are (0, 2), (3, 0), (6, 0), (6, 8) and (0, 5).Let F = 4x + 6y be the objective function. Maximum of F – Minimum of F =
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Here the objective function is given by : F = 4x +6y .

Corner points

Z = 4x +6 y

(0, 2 )

12………………..(Min.)

(3,0)

12………………….(Min.)

(6,0 )         

24

(6 , 8 )

72

(0 , 5 )

30

Maximum of F – Minimum of F = 72 – 12 = 30 .


Q8. The domain of definition of the function y=f(x)= √−x is :
Answer : Option A
Explaination / Solution:

y is defined if −x ⩾ 0 ,i.e.if x ⩽ 0, i.e. x ∈(−∞,0].

Q9. If A is a square matrix of order 2 , then det (adj A) =
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Let A be a square matrix of order 2 then , because  where n is the order of square matrix.

Q10. The area bounded by the parabolas y = 
Answer : Option D
Explaination / Solution: