CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. If f (x) =  x then f ‘ (1 ) is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

 
Q2. Each diagonal element of a skew-symmetric matrix is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The diagonal elements of a skew-symmetric is zero.

Q3. Two lines  are coplanar if
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In vector form:
Two lines  are coplanar if (
.
Q4. To form a differential equation from a given function
Answer : Option A
Explaination / Solution:

We shall differentiate the function equal to the number of arbitrary constant so that we get equations equal to arbitrary constant and then eliminate them to form a differential equation

Q5. A factory manufactures two types of screws, A and B. Each type of screw requires the use of two machines, an automatic and a hand operated. It takes 4 minutes on the automatic and 6 minutes on hand operated machines tomanufacture a package of screws A, while it takes 6 minutes on automatic and 3 minutes on the hand operated machines to manufacture a package of screws B. Each machine is available for at the most 4 hours on any day. The manufacturer can sell a package of screws A at a profit of Rs 7 and screws B at a profit of Rs 10. Assuming that he can sell all the screws he manufactures, how many packages of each type should the factory owner produce in a day in order to maximize his profit? Determine the maximum profit.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let number of packages of screws A produced = x
And number of packages of screws B produced = y
Therefore , the above L.P.P. is given as :
Maximise , Z = 7x +10y , subject to the constraints : 4x +6y ≤ 240 and. 6x +3y ≤ 240 i.e. 2x +3y ≤ 120 and 2x +y ≤ 80 , x, y ≥ 0.

Corner points

Z =7 x +10 y

O( 0 , 0 )

0

D(40,0 )    

280

A(0,40)

400

B(30,20)

410…………………(Max.)

Here Z = 410 is maximum.
i.e 30 packages of screws A and 20 packages of screws B; Maximum profit = Rs 410.


Q6. Equation of the tangent to the curve  at the point (a, b) is
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q7. The area bounded by the curve and the line x + y = 3 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q8. The relation R on the set Z of integers given by R = {(a, b): 2 divides a – b} ,∀ a, b ∈ Z is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

  1. Since a – a = 0 , and 0 is divisible by 2 , therefore, aRa i.e. R is reflexive.
  2. If aRb , then a – b is divisible by 2.  - ( a- b ) is divisible by 2. (b – a ) is divisible by 2. bRa i.e. R is symmetric. .
  3. .
  4. If aRb and bRc , then a – b is divisible by 2 and b – c is divisible by 2  a – b = 2q and b – c = 2q’ where q and q’ are integers. ( a – b ) + ( b – c ) = 2 ( q + q’) a – c =2( q + q’) ,,but (q +q’) is an integer. (a –c ) is divisible by 2. aRc i.e. R is transitive. .

Q9. The determinant   is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

(Since C1 =0)

Q10. dx is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution: