CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. A relation R on a non-empty set A is said to be an equivalence relation if
Answer : Option A
Explaination / Solution:

A relation R on a non empty set A is said to be reflexive if xRx for all x  A . .
A relation R on a non empty set A is said to be symmetric if x Ryy Rx, for all x , y A .
A relation R on a non empty set A is said to be transitive if x Ry and y Rzx Rz, for all x,y,z  A.
An equivalence relation satisfies all these three properties.

Q2.  then equals
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Because , the determinant of a skew symmetric matrix of odd order is always zero and of even order is a non zero perfect square.

Q3. ∫log x dx is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q4. If f (x) be a function such thatthen f (x) is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Integrating both sides, we get 

+ C

Q5. Find the sum of the vectors 
Answer : Option C
Explaination / Solution:

We have:
vectors 


Q6. holds true for all
Answer : Option D
Explaination / Solution:

This is true for all real values of x ∈[0,1].

Q7. If x and  then  is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q8. If A is any square matrix, then
Answer : Option A
Explaination / Solution:

For every square matrix (A + A’ ) is always symmetric.

Q9. Equation of a plane that cuts the coordinates axes at (a, 0, 0), (0, b, 0) and (0, 0, c) is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Equation of a plane that cuts the coordinates axes at (a, 0, 0), (0, b, 0) and (0, 0, c) is called the equation of plane in intercept form having intercepts a , b , and c on coordinate axis i.e. at x- axis , y – axis and z – axis respectively is given by : .

Q10. Solution of is
Answer : Option C
Explaination / Solution: