CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. An antiderivative of  is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q2.

Find the values of x and y so that the vectors  are equal


Answer : Option C
Explaination / Solution:

  
x = 2, y = 3

Q3. If then x =
Answer : Option B
Explaination / Solution:




Q4. If a function f is derivable at x = a, then is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q5. If A and B are any two square matrices of the same order, then
Answer : Option B
Explaination / Solution:

By the property of transpose , (AB )’ = B’A’.

Q6. Vector equation of a plane that contains three non collinear points having position vectors  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Vector equation of a plane that contains three non collinear points having position vectors  is given by: 

Q7. In a bank, principal increases continuously at the rate of 5% per year. An amount of Rs1000 is deposited with this bank, how much will it worth after 10 years 
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Here P is the principal at time t

When P = 1000 and t = 0 ., then ,
c = 1000, therefore, we have :



Q8. A factory makes tennis rackets and cricket bats. A tennis racket takes 1.5 hours of machine time and 3 hours of craftman’s time in its making while a cricket bat takes 3 hour of machine time and 1 hour of craftman’s time. In a day, the factory has the availability of not more than 42 hours of machine time and 24 hours of craftsman’s time. What number of rackets and bats must be made if the factory is to work at full capacity?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Let number of rackets made = x
And number of bats made = y
Therefore , the above L.P.P. is given as :
Maximise , Z = x +y , subject to the constraints : 1.5x +3y ≤ 42 and. 3x +y ≤ 24, i.e.0.5x + y ≤ 14 i.e. x +2y ≤ 28 and 3x +y ≤ 24 , x, y ≥ 0.

Corner points

Z =  x + y

O( 0 , 0 )

0

D(0,14 )    

14

A(8,0)

8

B(4,12)

16…………………(Max.)

Here Z = 16 is maximum. i.e Maximum number of rackets = 4 and number of bats = 12.


Q9. Tangents to the curve  at the points (1, 1) and ( – 1, – 1) are
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q10. The area of the figure bounded by y = and the straight line x = 1 is
Answer : Option D
Explaination / Solution: