CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1.
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q2. The equation of a plane through a point whose position vector is     and perpendicular to the vector    . is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In vector form The equation of a plane through a point whose position vector is    and perpendicular to the vector   . Is given by : 

Q3. Find the particular solution of the differential equation , given that y = 0 and x = 0.
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q4. The curves cut  orthogonally when
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q5. Maximize Z = – x + 2y, subject to the constraints: x ≥ 3, x + y ≥ 5, x + 2y ≥ 6, y ≥ 0.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Objective function is Z = - x + 2 y ……………………(1).
The given constraints are : x ≥ 3, x + y ≥ 5, x + 2y ≥ 6, y ≥ 0.

Corner points

Z =  - x + 2y

D(6,0 )      

-6

A(4,1)

-2

B(3,2)

1

Here , the open half plane has points in common with the feasible region .
Therefore , Z has no maximum value.


Q6. The area bounded by the curves is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q7. A relation R in a set A is called universal relation, if
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The relation R = A x A is called Universal relation.

Q8. The roots of the equation det. 
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Expanding along C1


Q9.  is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

  + C+ C

Q10. Find the scalar and vector components of the vector with initial point (2, 1) and terminal point (– 5, 7).
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The scalar and vector components of the vector with initial point (2, 1) and terminal point (– 5, 7) is given by : (- 5 – 2 ) i.e. – 7 and (7 – 1 ) i.e. 6. Therefore, the scalar components are – 7 and 6 .,and vector components are -