CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The curve y = is inclined at 45 to the X – axis at (0, 0) but it touches X – axis at (1, 0) , then the values of a, b, c, are given by
Answer : Option B
Explaination / Solution:




At ( 0 , 0) , slope of tangent = = 1. c = 1. At ( 1 ,0 ) , slope of tangent = 0.3a+2b+c=0. Also, when x = 1 , y = 0 , therefore , a + b + c = 0 

Q2.

The area between the hyperbola  , then x – axis and the ordinates at a and b with a > b is :


Answer : Option C
Explaination / Solution:

Required area :
 = =
Q3. Minimize Z = x + 2y subject to 2x + y ≥ 3, x + 2y ≥ 6, x, y ≥ 0.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Objective function is Z = x + 2 y ……………………(1).
The given constraints are : 2x + y ≥ 3, x + 2y ≥ 6, x, y ≥ 0 .

Corner points

Z = x + 2y

A(0 ,3 )

6…………………..(Minimum)

B(6,0)

6………………………(Minimum)

Here , Z = 18 is minimum at ( 0, 3 ) and ( 6 , 0 ) .
Minimum Z = 6 at all the points on the line segment joining the points (6, 0) and (0, 3).


Q4. Given the relation R = {(1, 2), (2, 3)} on the set {1, 2, 3}, the minimum number of ordered pairs which when added to R make it an equivalence relation is =
Answer : Option B
Explaination / Solution:

To make the relation an equivalence relation , the following ordered pairs are required (1,1),(2,2),(3,3)(2,1)(3,2)(1,3),(3,1).

Q5.
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q6.  is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q7.  are
Answer : Option A
Explaination / Solution:

 are collinear vectors , because they are parallel in direction and having the same magnitude.

Q8. Evaluate P(A ∪ B), if 2P(A) = P(B) = and P(A|B) =
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q9. t1(21)+cot1(13)+cot1(8) is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q10. Let f(x) = x – [x], then f ‘ (x) = 1 for
Answer : Option B
Explaination / Solution:

f(x) = x - is derivable at all x  R – I , and f ‘(x) = 1 for all x  R – I