CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Let f(x) = | x−1|, then
Answer : Option A
Explaination / Solution:

here f(x)=|x−1| x∈R. So f(x) is not derivable when x−1=0 i.e. at x=1

Q2.
Find the values of p so that the linesare at right angles.

Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q3.
then B equals

Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q4. General solution of  is
Answer : Option B
Explaination / Solution:


 Since

Q5. The equation of the normal to the curve y = sinx at (0, 0) is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Since , , therefore , slope of tangent at ( 0 , 0 ) = cos 0 = 1 and hence slope of normal at ( 0 , 0 ) is - 1 .

Q6. The area bounded by the parabola  = x and the straight line 2y = x is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q7. Maximise Z = 5x + 3y subject to 3x + 5y ≤ 15, 5x + 2y ≤ 10, x ≥ 0, y ≥ 0.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Objective function is Z = 5x + 3 y ……………………(1).
The given constraints are : 3x + 5y ≤ 15, 5x + 2y ≤ 10, x ≥ 0, y ≥ 0.

The corner points obtained  by drawing the lines 3x+5y=15 and 5x+2y=10 are (0,0),(0,3), (2,0) and (20/19,45/19)

Corner points

Z = 5x + 3 y

O(0 , 0 )

0

B ( 2 , 0 )

10

C(  0 , 3 )

9

D ( 20/19 , 45/19 )

235/19 ……………….(Max.)

Here , Z = 235/19 is maximum at ( 20/19 , 45/19 ) .


Q8. The binary operation * defined on the set of integers as a∗b=|a−b|−1is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Here * is commutative as b*a = |b−a|−1=|a−b|−1=a∗b. Because ,|−x|=|x|for all x∈R.

Q9. Solution set of the equation 
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q10.  dx is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

cos((xa)+a)cos(xa)dx=cos(xa)cosasin(xa)sinacos(xa)dx={cosasinatan(xa)}dx.xcosa+sinalog|cos(xa)|+C