CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The value of the expression sinθ+cosθ lies between
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Minimum value = and maximum value = 
Q2. If both f and g are defined in a nhd of 0 ; f(0) = 0 = g(0) and f ‘ (0) = 8 = g’ (0), then  is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

 ( by using L’Hospital Rule )

Q3. Find the equation of the line in cartesian form that passes through the point (– 2, 4, – 5) and parallel to the line given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Find the equation of the line in cartesian form that passes through the point (– 2, 4, – 5) and parallel to the line given by
 
is given by:
 And l = 3 , m = 5 and n = 6 .
Therefore , 
.

Q4. General solution of  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:


It is of the form of linear differential equation.hence the solution is y X  IF =

Q5. If where  then A is equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

If where then
Q6. The function f (x) = a x + b is strict increasing for all x∈Riff
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Since f ‘ (x ) = a , therefore , f ( x ) is strict increasing on R iff a >0

Q7. The area common to the circle  and the parabola  = 6ax is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q8. Maximise Z = 3x + 4y subject to the constraints: x + y ≤ 4, x ≥ 0, y ≥ 0.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Objective function is Z = 3x + 4 y ……(1).
The given constraints are : x + y ≤ 4, x ≥ 0, y ≥ 0.

The corner points obtained by constructing the line x+ y= 4, are (0,0),(0,4) and (4,0).

Corner points

Z = 3x +4y

O ( 0 ,0 )

Z = 3(0)+4(0) = 0

A ( 4 , 0 )

Z = 3(4) + 4 (0) =  12

B ( 0 , 4 )

Z = 3(0) + 4 ( 4) = 16 …( Max. )

therefore Z = 16 is maximum at ( 0 , 4 ) .


Q9. If A = { 1, 2, 3}, then the relation R = {(1, 2), (2, 3), (1, 3)} in A is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A relation R on a non empty set A is said to be transitive if x Ry and y Rz ⇒xRz, for all x ∈ R. Here , (1, 2) and (2, 3) belongs to R implies that (1, 3) belongs to R.

Q10. DELETE IT 
Answer : Option B
Explaination / Solution: