CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. General solution of ( -2 < y < 2) is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q2. If, then for all natural numbers n,  is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:




Q3. Let g (x) be continuous in a neighbourhood of ‘a’ and g (a) ≠ 0. Let f be a function such that f ‘ (x) = g(x)  then
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Since g is continuous at a , therefore , if g ( a ) > 0 , then there is a neighbourhood of a, say ( a-e , a+ e ) in which g ( x ) is positive .This means that f ‘ (x)>0 in this nhd of a and hence    f ( x ) is increasing at a.

Q4. The area bounded by the curves  = x andy =  is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The two curves meet in ( 0 , 0 ) and ( 1, 1 ).The required area lies above the curve y = x2 and below x = y2 and is equal to ;


Q5. In linear programming problems the optimum solution
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In linear programming problems the optimum solution satisfies a set of linear inequalities (called linear constraints) .

Q6. If A = { 1, 2, 3}, then the relation R = {(1, 2), (2, 3), (1, 3)} in A is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A relation R on a non empty set A is said to be transitive if xRy and y Rz⇒xRz, for all x ∈ R. Here , (1, 2) and (2, 3) belongs to R implies that (1, 3) belongs to R.

Q7.  is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q8. x dx is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q9. Unit vectors along the axes OX, OY and OZ are denoted by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

 represents the unit vectors along the co ordinate axes i.e. OX ,OY and OZ respectively.

Q10.

Two coins are tossed once ,where E :no tail appears , F : no head appers. Find P(E/F).


Answer : Option C
Explaination / Solution: