CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The area bounded by the curve and y – axis is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Required area :

=sq.units


Q2. In a LPP, the objective function is always
Answer : Option B
Explaination / Solution:

In a LPP, the objective function is always linear. this is because these problems are always subjected to linear inequalities, where we maximise or minimise the linear functions.

Q3.

Let f (x) =  then f (x) is strictly decreasing in


Answer : Option D
Explaination / Solution:




Hence , f is strictly increasing on [1,3].

Q4. A relation R on a non – empty set A is an equivalence relation iff it is


Answer : Option B
Explaination / Solution:

By definition of Equivalence Relation,a relation is said to be equivalence if it is reflexive,symmetric and transitive

Q5.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

 because , the value of the determinant is zero only when , the two of its rows or column are identical., Which is possible only when Either x = 3 or x = 4 .

Q6.  is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

elogxdx=elogx1dx=x1dx=log|x|+C
Q7. Correct form of distributive law is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Distributive law is given by :

Q8. The conditional probability of the event E', given that F has occurred is given by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

we know that P(S/F) =1 

  P(E U E'|F)=1        since EUE' =S

P(E/F) +P(E'/F) =1          since E and E' are disjoint events

        P(E'/F)  = 1- P(E/F)


Q9.  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Because both  lies in 3rd quadrant. In 3rd quadrant values of both  sine and cosine functions are negative.

Q10. If f (x) is a polynomial of degree m (⩾1) , then which of the following is not true ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

As all the three remaining statements are true for the given function.