CBSE 12TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Determine order and degree (if defined) ofcos() = 0
Answer : Option B
Explaination / Solution:

order = 2, degree not defined, because the function dy/dx present in angle of cosine function.

Q2.
Equation of a line through a point  and having direction cosines l, m, n is

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Equation of a line through a point (x1, y1, z1) and having direction cosines l, m, n is given by : 

Q3. The area of the region between the curve y = 4 –  and the x –axis is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

 y =   And  
Required area:
 =  =

Q4. A square matrix A is called idempotent if
Answer : Option C
Explaination / Solution:

If the product of any square matrix with itself is the matrix itself , then the matrix is called Idempotent.

Q5.

The function f (x) =  strictly increases on


Answer : Option A
Explaination / Solution:

Here , 



i.e. if x(x – 2 )<0 i.e. if 0 < x < 2. Hence f is strictly increasing on [0,2]

Q6.
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q7. In Corner point method for solving a linear programming problem the second step after finding the feasible region of the linear programming problem and determining its corner points is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In Corner point method for solving a linear programming problem the second step after finding the feasible region of the linear programming problem and determining its corner points is : To evaluate the objective function Z = ax + by at each corner point.

Q8. If A is a finite set containing n distinct elements, then the number of relations on A is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The number of elements in A x A is n x n = n2. hence ,the number of relations on A = number of subsets of A x A = 2nxn =.

Q9. The value of the integral dx lies in
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q10. Vectors A and B are equal
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Two vectors having same magnitude as well as same direction are always equal.