CBSE 12TH CHEMISTRY - Online Test

Q1. The depression in freezing point for 1M urea, 1 M glucose and 1 M NaCl are in the ratio of
Answer : Option C
Explaination / Solution:

NaCl has i=2 while urea and glucose will have i=1

Q2. When one of the following reacts with NaOH, the product is sodium benzoate
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Benzoic acid reacts with NaOH to form sodium benzoate.

Q3. An ore has impurities which are lighter than the ore. The process used for the concentration of ore is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

This is hydraulic washing or gravity separation. Here when stream of water is passed it takes away all the impurity with it

Q4. Which of the following is soluble in turpentine oil?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Oxygen is soluble in turpentile oil.

Q5. Which branched chain isomer of the hydrocarbon with molecular mass 72u gives only one isomer of mono substituted alkyl halide?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Since we are getting monosubstituted alkyl halide so it is neopentane.

Q6. The coordination number of AB having rock salt geometry is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

NaCl has rock salt structure. Coordination No. is 6.

Q7. Ni2+ in traces can be tested using
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Ni forms complex with DMG which is red in color.

Q8. Tetraaminecopper(II) ion is a square planar complex with one unpaired electron. According to valence bond theory the hybrid state of copper should be
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Tetraaminecopper(II) ion is square planar so hybridization is dsp2
Q9. Artificial sweetening agents are given to diabetics because
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Artificial sweetening agents are metabolized and hence don’t add calories.

Q10. The product formed in Aldol condensation is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In aldol we get beta hydroxyl aldehyde/Ketone.