CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. The direction of the universal gravitational force between particles of masses m1 and m2 is:
Answer : Option B
Explaination / Solution:

since gravitational force is attractive in nature, so if there are two particles of m& m2 .

So One Force will be on m1 which will be directed towards m 2. i.e 

And other force wiil be on m2 which will be directed towards m 1 i.e 

Clearly, It can be seen that  Because thsese forces are attracted to each other and direction of each force is opposite to other one.


Q2. For motion in 3 dimensions we need
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Motion is a change in position of an object with time. In order to specify position, we need to use a reference point and a set of axes. It is convenient to choose a rectangular coordinate system consisting of three mutually perpenducular axes, labelled X-, Y-, and Z- axes. The point of intersection of these three axes is called origin (O) and serves as the reference point. The coordinates (x, y. z) of an object describe the position of the object with respect to this coordinate system. To measure time, we position a clock in this system. This coordinate system along with a clock constitutes a frame of reference.

Q3. in transverse waves, the constituents of the medium
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In transverse wave motion medium particles oscillates or vibrates in a direction perpendicular to the direction of wave propagation to form crest & trough in the wave motion.

Q4. the centre of mass of a system of particles moves
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The centre of mass of a system of particles moves as if all the mass of the system is concentrated at the centre and all the external forces were applied at that point. In order to ease the calculations involved in the dynamics of an extended body, we treat any extended body as the system of particles, and the motion of centre of mass of the system is calculated by taking the mass of the whole system to be concentrated at the centre of mass and the external forces acting on system are said to be acting on the centre of mass.

Q5. The work done by the force is defined to be
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Work done is given by 

W = (Fcos)d

here Fcos is the component of applied force  in direction of displacement and d is magnitude of displacement.


Q6.

Multiplying a vector   by a negative real number 


Answer : Option C
Explaination / Solution:

If a vector is multiplied by a negative number (for example -2, -3 ,-5, -60 unit etc.) or a scalar not only its magnitude is changed but its direction also reversed.


Q7. The S.I unit of stress is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. A scientific theory is accepted if
Answer : Option C
Explaination / Solution:

A scientific theory is an explanation of some aspect of the natural world that can, in accordance with the scientific method, be repeatedly tested, using a predefined protocol of observations and experiments.Established scientific theories have withstood rigorous scrutiny and are a comprehensive form of scientific knowledge.

Q9. Force is a
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Newton's second law of motion gives the quantitative definition of force. The acceleration of an object as produced by a net force is directly proportional to the magnitude of the net force, in the same direction as the net force, and inversely proportional to the mass of the object

Q10. The units of pressure in SI system is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The SI unit for pressure is the pascal (Pa), equal to one newton per square metre (N/m2, or kg. m. s−2). This name for the unit was added in 1971; before that, pressure in SI was expressed simply in newtons per square metre