CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. The change in kinetic energy of a particle is equal to the
Answer : Option A
Explaination / Solution:

if a body of mass m move with velocity u under the action of force F. Its velocity become v after displaced by s. then v2=u2+2as v2−u2=2as mv2−mu2=2mas 12mv2−12mu2=Fs Kf−Ki=W ΔK=W





Q2.

Multiplying a vector    by a positive real number 

Answer : Option D
Explaination / Solution:

When a vector is multiplied by a positive number (for example 2, 3 ,5, 60 unit etc.) or a scalar only its magnitude is changed but its direction remains the same as that of the original vector.


Q3. Stress is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4. Diathermic wall is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

A wall which prevents thermal interaction is known as adiabatic wall and a system enclosed within an adiabatic wall is called thermally isolated. If exchange of heat takes place between the system and surroundings through the boundary wall, the boundary is called diathermic wall.

Q5. According to Newton's second law of motion
Answer : Option B
Explaination / Solution:

If mass does not change then acceleration of a particle is dependent on the forces acting upon the particle and the particle's mass. For a given particle, if the net force is increased, the acceleration is increased. For a given net force, the more mass a particle has, the less acceleration it has.

F=ma=mdvdt=d(mv)dt=dpdt.

hence the rate of change of momentum of a body is directly proportional to the applied force

 


Q6.

The pressure at a depth of h in a fluid of density  at a place where the acceleration due to gravity is g and the pressure at h=0 is  is given by

Answer : Option D
Explaination / Solution:

According to Pascal's Law,

Change in Pressure (P-P0) = hg

if h=0 then P-P0 = 0

and P=P0


Q7. In which case are the atoms relatively rigidly fixed?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Atoms in a gas are well separated with no regular arrangement. Atoms vibrate and move freely at high speeds Atoms in a liquid are close together with no regular arrangement. Atoms vibrate, move about, and slide past each other. Atoms in a solid are tightly packed, usually in a regular pattern. Atoms vibrate (jiggle) but generally do not move from place to place.

Q8. If P is the pressure, μ is the number of moles in the sample, T the temperature and V the volume of gas, ideal-gas equation is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

VNTPPVNT=kN=μNAPVμT=NAk=RPV=μRT
Q9. Derived units
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Derived units are units which may be expressed in terms of base units by means of mathematical symbols of multiplication and division.

For example, the SI derived unit of area is the square metre (m​​​​​​2), and the SI derived unit of density is the kilogram per cubic metre (kg/m3 or kg m​​​​​​-3).

The names of SI units are written in lowercase.


Q10. for any periodic motion with a period T and displacement = f(t)
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.