CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.

Consider the cyclic process depicted in Figure  if  is negative for the process CA, what are the signs of Q and W are associated with CA?


Answer : Option B
Explaination / Solution:



 


Q2. A stone of mass 0.25 kg tied to the end of a string is whirled round in a circle of radius 1.5 m with a speed of 40 rev./min in a horizontal plane. What is the tension in the string?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let, m=0.25 kg, r= 1.5m and f= 40 rev/min = 40 rev /60 s= 2/3 rps

Tension in the  string = Centripetal force

so, 


Q3. In which of the following cases is the work done positive?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

When a body is moving on a rough horizontal surface then their will be 2 forces acting on the body 1. Applied force ( in the direction of motion) 2. friction ( opposite to direction of motion) As applied force is in same direction as displacement so work done will be positive.

Q4.

Three thin uniform rods each of mass M and length L are placed along the three axis of a Cartesian coordinate system with one end of each rod at the origin. The M.I. of the system about z- axis is


Answer : Option B
Explaination / Solution:

Moment of inertia about an axis passing through edge


Moment of inertia of system about z-axis


Q5. Soldering of two metals possible because of the property of
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. The law of conservation of energy is.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The law of conservation of energy is thought to be valid across all domains of nature, from the microscopic to the macroscopic. It is routinely applied in the analysis of atomic, nuclear and elementary particle processes. At the other end. all kinds of violent phenomena occur in the universe all the time. Yet the total energy of the universe (the most ideal isolated system possible!) is believed to remain unchanged.

Q7. One mole of an ideal monatomic gas is at an initial temperature of 300 K. The gas undergoes an isovolumetric process, acquiring 500 J of energy by heat. It then undergoes an isobaric process, losing this same amount of energy by heat. Determine the new temperature of the gas
Answer : Option A
Explaination / Solution:

for monoatomic  gas C= 1.5R, CP =  2.5R

At const volume, 

Q = 500 J


At const pressure Q = 500 J


Q8. In an insulated vessel, 250 g of ice at 0C is added to 600 g of water at 18.0C. How much ice remains when the system reaches equilibrium?
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Horse power is unit of
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The horsepower (hp) is a unit in the foot-pound-second ( fps ) or English system, sometimes used to express the rate at which mechanical energy is expended. It was originally defined as 550 foot-pounds per second (ft-lb/s). A power level of 1 hp is approximately equivalent to 746 watt.

Q10. A weightless spring which has a force constant k oscillates with frequency n when a mass m is suspended from it. The spring is cut into two equal halves and a mass 2m is suspended from it. The frequency of oscillation will now become
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.