CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A projectile is fired a velocity of 150 meters per second at an angle of 30 degrees with the horizontal. What is the magnitude of the vertical component of the velocity at the time the projectile is fired?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 150 m/s

Angle 

Vertical component is given by 


= 75 m/s


Q2.
A 14.5 kg mass, fastened to the end of a steel wire of unstretched length 1.0 m, is whirled in a vertical circle with an angular velocity of 2 rev/s at the bottom of the circle. The cross-sectional area of the wire is 0.065 . Calculate the elongation of the wire when the mass is at the lowest point of its path.

Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. A thermodynamic system undergoes a process in which its internal energy decreases by 500 J. If, at the same time, 220 J of work is done on the system, what is the energy transferred to or from it by heat?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

ΔQ=ΔU+W=(−500)+(−220)=−720J

Q4.

Two billiard balls each of mass 0.05 kg moving in opposite directions with speed 6 m  collide and rebound with the same speed. What is the impulse imparted to each ball due to the other?


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Impulse imparted to one ball by the other = change in momentum

= momentum after collision - momentum before collision

= {0.05 x 6} - {0.05x(-6)} 

=  0.6 kg m s-1 


Q5. A 75.0-kg painter climbs a ladder that is 2.75 m long leaning against a vertical wall. The ladder makes an angle of   angle with the wall. How much work does gravity do on the painter?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

W=mghh=xcos30=2.75×32W=75×9.8×2.75×32=1750J
Q6. A thin uniform rod of length 2l and mass M is acted upon a constant torque. The angular velocity changes from zero to ωω in time t. The value of torque is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

As Torque() is  equal to product of  Moment of Inertia (I) and  Angular acceleration 


 


Q7. What will be the height of a liquid column in a capillary tube on the surface of the moon?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q8. in every conservation principle
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In physics, a conservation law states that a particular measurable property of an isolated physical system does not change as the system evolves over time. Exact conservation laws include conservation of energy, conservation of linear momentum, conservation of angular momentum, and conservation of electric charge.

Q9. One mole of hydrogen gas is heated at constant pressure from 300 K to 420 K. Calculate the work done by the gas.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In  isobaric process 


Q10.

A spray can containing a propellant gas at twice atmospheric pressure (202 kPa) and having a volume of 125 cm3is at 22C. It is then tossed into an open fire. When the temperature of the gas in the can reaches 195C, what is the pressure inside the can? Assume any change in the volume of the can is negligible.


Answer : Option C
Explaination / Solution:

PTP1P2=T1T2P2=468×202295=320KPa