CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A 50.0-kg marathon runner runs up the stairs to the top of a 443-m-tall Tower. To lift herself to the top in 15.0 minutes, what must be her average power output?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

P=WtW=mgh=50×9.8×443t=15×60secP=50×9.8×44315×60=241W
Q2. The moment of inertia of a solid sphere of density ρ and radius R is given by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

    As Mass =  Density x Volume of Sphere 


Q3. The unit of surface tension in S.I units is given by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

surface tension is measured in force per unit length. The S.I unit is newton per meter but the CGS unit dyne per centimeter is also used.

Q4. The fundamental force with the shortest range is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

There are four fundamental forces in nature which are Gravitational force, Strong force, Weak force and Electromagnetic force.

Gravitational Force: This force is the weakest but has an infinite range.

Strong Nuclear force: This force holds the nucleus of an atom together. It is the strongest of the forces. It acts over a range of about 10-15m.

Weak Nuclear Force: This force is weak compared to the strong force as the name implies and has the shortest

range of 10-18m

Electromagnetic Force: This is the second strongest force after the strong force and it acts on electrically charged particles. It has strength of 1/137 relative to the strong force but has an infinite range.


Q5. One mole of hydrogen gas is heated at constant pressure from 300 K to 420 K. Calculate the increase in its internal energy.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Hydrogen is a diatomic gas. (C= 2.5R)

Change in internal energy 


 


Q6. An ideal gas occupies a volume of 100 at  C and 100 Pa. Find the number of moles of gas in the container.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

number of moles according to gas equation


Q7. A book with many printing errors contains four different formulas for the displacement y of a particle undergoing a certain periodic motion. Choose the correct formula
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Dimension of y = M​​​​​​0 L​​​​​​1 T0

Dimension of a = M0L​​1T​​​​​​0 

Dimension of sin2πtTM0L0T0

Dimension of L.H.S = Dimension of R.H.S Hence, the given formula is dimensionally correct.


Q8. A ball of mass 50 gm is suspended by a spring with a force constant K=49 N/m. The ball is raised to the position at which the spring is not tensioned and is released without a push. The ball will fall through a maximum distance of
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9.

A stone thrown from the top of a building is given an initial velocity of 20.0 m/s straight upward. Determine the time in seconds at which the stone reaches its maximum height. g =9.8 m / 


Answer : Option B
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 20.0 m/s

At maximum height it ll stop

So final velocity v = 0 m/s

Acceleration due to gravity g = 9.8 m/s​​​​​​2

Time taken to reach maximum height = t

We know

v = u + at

=> 

 [g is taken negative because it is in opposite direction of motion.]


Q10. Wavelength of the wave is the distance between two particles of the medium having a phase difference of
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.