CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.

A truck has a velocity of 2 m /s at time t=0. It accelerates at 2 m /  on seeing police .What is its velocity in m/s at a time of 2 sec


Answer : Option C
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 2 m/s

final velocity = v m/s

Time duration = final time - initial time = 2-0 = 2 s

acceleration a = 2 m/s​​​​​​2

We know,

v = u + at

=> v = 

=> v = 6 m/s


Q2. A stretched string fixed at both ends has n nodes then the length of string in terms of wavelength is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3.

A sports car has a “lateral acceleration” of 0.96g = 9.4 m . This is the maximum centripetal acceleration the car can sustain without skidding out of a curved path. If the car is traveling at a constant 40 m/s on level ground, what is the radius R of the tightest unbanked curve it can negotiate?


Answer : Option C
Explaination / Solution:

The car is in uniform circular motion because it’s moving at a constant speed along a curve that is a segment of a circle. Hence we know 

R==170 m 

This is the minimum turning radius because arad is the maximum centripetal acceleration.


Q4. A steel cable with a radius of 1.5 cm supports a chairlift at a ski area. If the maximum stress is not to exceed  N  , what is the maximum load the cable can support?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5.

An ideal gas is enclosed in a cylinder with a movable piston on top. The piston has a mass of 8 000 g and an area of 5.00  and is free to slide up and down, keeping the pressure of the gas constant. How much work is done as the temperature of 0.200 mol of the gas is raised from 20.0 C to 300C?


Answer : Option C
Explaination / Solution:

in isobaric process



Q6. Two bodies of masses 10 kg and 20 kg respectively kept on a smooth, horizontal surface are tied to the ends of a light string. a horizontal force F = 600 N is applied to the 10 kg mass so as to pull it. What is the tension in the string?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Let, T= tension on the string

a = acceleration, m1 = mass of light body= 10 kg and m2= mass of heavy body = 20 kg


Now the tension in the string will be,


Q7. A trolley of mass 200 kg moves with a uniform speed of 36 km/h on a frictionless track. A child of mass 20 kg runs on the trolley from one end to the other (10 m away) with a speed of 4 m  relative to the trolley in a direction opposite to the its motion, and jumps out of the trolley. How much has the trolley moved from the time the child begins to run?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Mass of troly M = 200Kg

mass of child m = 20Kg

speed of trolley v = 36Km/hr=36 x 5/18 = 10m/s

Let v' be the final velocity of the trolley with respect to the ground.

Final velocity of the boy with respect to the ground = 

from conservation of linear momentum


Time taken by the boy to run t = 10/4 = 2.5 sec

Distance moved by the trolley = 


Q8. The radius of gyration of a solid disc about one of its diameter is given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Moment of inetia of axis passing through its center and perpendicular to its plane:

 I = ½ MR2

Using perpendicular axis theorem   Ix +Iy = Iz  ,so  2Id = ½ MR2

Moment of inetia of  along its diameter  Id = ¼MR2

And the radius of gyration    MK2  = ¼MR2   


 


Q9. One thousand small water droplets of equal size combine to form a big drop. The ratio of the final surface energy to the total initial surface energy is
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. In β-decay, the nucleus emits.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In nuclear physics, beta decay (β-decay) is a type of radioactive decay in which a beta ray (fast energetic electron or positron), and a neutrino are emitted from an atomic nucleus. For example, beta decay of a neutron transforms it into a proton by the emission of an electron, or conversely a proton is converted into a neutron by the emission of a positron (positron emission), thus changing the nuclide type.