CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A sample of ideal gas is expanded to twice its original volume of 1.00  in a quasi-static process for which with . How much work is done by the expanding gas?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

P=αV2α=5.00×1.01×105Vi=1.00m3Vf=2.00m3W=1.002.00P.dV=1.002.00αV2.dV=[αV33]2.001.00=1.18MJ
Q2. Two bodies of masses 10 kg and 20 kg respectively kept on a smooth, horizontal surface are tied to the ends of a light string. a horizontal force F = 600 N is applied to the 20 kg mass so as to pull it. What is the tension in the string?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Let,

T =tension in the string,

a= acceleration in the direction of force F. 

m1=10 kg and m2= 20 kg

Therefore,common acceleration 

Now the tension T in the string is 


Q3.

A trolley of mass 200 kg moves with a uniform speed of 36 km/h on a frictionless track. A child of mass 20 kg runs on the trolley from one end to the other (10 m away) with a speed of 4 m  relative to the trolley in a direction opposite to the its motion, and jumps out of the trolley. What is the final speed of the trolley?


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Mass of troly M = 200Kg

mass of child m = 20Kg

speed of trolley v = 36Km/hr=36 x 5/18 = 10m/s

Let v' be the final velocity of the trolley with respect to the ground.

Final velocity of the boy with respect to the ground = 

from conservation of linear momentum


 


Q4. The difference between nuclear forces and electromagnetic forces is that
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The nuclear force does not depend upon the charge of nucleons.Nuclear forces usually depend upon the velocity of the nucleons.

Q5. What is the moment of inertia of a thin rod of length L and mass M about an axis passing through one end and perpendicular to its length?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Using theorem of parallel axis, the axis is shifted by L/2 distance from centre of Mass where the Moment of Inertia is ML2/12, thus the moment of inertia of a thin rod about an axis passing through one end and perpendicular to its length is  ML2/12 + ML2/4 = 
Q6. A capillary tube remains dipped in a water container, so that loss in weight of the capillary tube is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Calculate the change in internal energy of 3.00 mol of helium gas when its temperature is increased by 2.00 K.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Helium is a monoatomic gas.(C= 1.5R)

change in internal  energy 


Q8. A steel railroad track has a length of 30.000 m when the temperature is 0.0C. What is its length when the temperature is 40.0C?  (C) 
Answer : Option B
Explaination / Solution:


Total length after expansion = 30 + 0.013 = 30.013m


Q9. The length, breadth and thickness of a rectangular sheet of metal are 4.234 m, 1.005 m, and 2.01 cm respectively. Give the volume of the sheet to correct significant figures.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

length, l = 4.234 m

breadth,b = 1.005 m

thickness, t = 2.01 cm = 2.01 × 10-2 m

volume = l × b × t

=> V = 4.234 × 1.005 × 0.0201 = 0.0855289 = 0.0855 m​​​​​​3 (Significant Figures = 3)


Q10. A particle executes SHM of time period T, the time period with which the total energy changes is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.