CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A thin circular ring of mass M and radius R is rotating about its central axis with angular velocity. Four point objects each of mass m are attached gently to the opposite ends of two perpendicular diameters, the angular velocity of the ring is given by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let  ω  be the angular velocity of the Ring of Mass M , thus the moment of inetia about given axis is  I1 =   and  the four point objects are genlty placed at perpendicular diameters at opposite end, so thus the distance of each object from axis of rotation is R, so  total moment of inetia of ring and four objects is  I = 

According to law of conservation of angular momentum  I1 ω = I2ω2 , So on solving )ω


Q2. It is easier to spray water to which soap is added, because
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Addition of soap decreases the surface tension of water , as we know the energy of spraying is directly proportional to the surface tension .

Q3. Anvils made of single crystals of diamond, with the shape as shown in Figure, are used to investigate behaviour of materials under very high pressures. Flat faces at the narrow end of the anvil have a diameter of 0.50 mm, and the wide ends are subjected to a compression force of 50,000 N. What is the pressure at the tip of the anvil?

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4.

A brass boiler has a base area of 0.15 m2 and thickness 1.0 cm. It boils water at the rate of 6.0 kg/min when placed on a gas stove. Estimate the temperature of the part of the flame in contact with the boiler. Thermal conductivity of brass = 109 J  ; Heat of vaporization of water = 2256 


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Base area of the boiler, = 0.15 m2
Thickness of the boiler, l = 1.0 cm = 0.01 m
Boiling rate of water, R = 6.0 kg/min
Mass, m = 6 kg
Time, t = 1 min = 60 s
Thermal conductivity of brass, K = 109 J s –1 m–1 K–1
Heat of vaporisation, L = 2256 × 103 J kg–1
The amount of heat flowing into water through the brass base of the boiler is

     ..........(1)

where,
T1 = Temperature of the flame in contact with the boiler
T2 = Boiling point of water = 100°C 
Heat required for boiling the water

Q = mL  ....… (ii)
Equating equations (i) and (ii), we get:
∴ mL = KA(T1 - T2t / 
T1 - T2 = mLl / KAt
= 6 × 2256 × 103 × 0.01 / (109 × 0.15 × 60)
= 137.98 o C
Therefore, the temperature of the part of the flame in contact with the boiler is 237.98°C.


Q5. The length, breadth and thickness of a rectangular sheet of metal are 4.234 m, 1.005 m, and 2.01 cm respectively. Give the area of the sheet to correct significant figures.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

length, l = 4.234 m

breadth,b = 1.005 m

thickness, t = 2.01 cm = 2.01 × 10-2 m Area of the sheet = 2 (l × b + b × t + t × l) = 2 (4.234 × 1.005 + 1.005 × 0.0201 + 0.0201 × 4.234) = 2 (4.3604739) = 8.7209478 m​​​​​​2 

As area can contain a maximum of three significant digits, therefore, rounding off, we get Area = 8.72 m​​​​​​2


Q6. Whose motion is an ideal case of SHM?
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. A truck accelerates at 1 m / from rest. What is its velocity in m/s at a time of 2 sec?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 0 m/s

final velocity = v 

Time t = 2 s

Acceleration a = 1 m/s​​​​​​2

We know,

v = u + at


=> v = 2 m/s


Q8. The frequency of the third harmonic of a closed organ pipe is equal to which of the overtones?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. A motorcycle stunt rider rides off the edge of a cliff. Just at the edge his velocity is horizontal, with magnitude 9.0 m/s. Find the magnitude of the motorcycle’s position vector after 0.50s it leaves the edge of the cliff.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The motorcycle’s x- and  y-coordinates at t=0.50 s are

  x = vox t=  =4.5 m

y=  =  -1.2m

The negative value of y shows that the motorcycle is below its starting point.

The motorcycle’s distance from the origin at t=0.50 s is r= =4.7 m


Q10. A piece of copper having a rectangular cross-section of 15.2 mm  19.1 mm is pulled in tension with 44,500 N force, producing only elastic deformation. Calculate the resulting strain? Take Young's modulus of copper as 11 Pa
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.