CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A block having a mass of 0.80 kg is given an initial velocity 1.2 m/s to the right and collides with a spring of negligible mass and force constant k =50 N/m. Assuming the surface to be frictionless, calculate the maximum compression of the spring after the collision.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

for maximum compression 


the maximum compression of the spring after the collision = 0.15m


Q2. Strong Nuclear Force has
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Strong Nuclear Force : The nucleus is held by the forces which protect them from the enormous repulsion forces of the positive protons. It is a force with short range and not similar to the electromagnetic force. We know that the nucleus is made up with its fundamental particles that are the protons and neutrons. These are formed with quarks which are held together with strong force. This strong force is residual color force. The basic exchange particle is called gluon which works as mediator forces between quarks. Both the particles; gluons and quarks are present in protons and neutrons.

Q3. A boy comes running and sits on a merry-go-round. What is conserved?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

According to law of conservation of angular momentum if no external torque is applied on a body in rotation than its angular momentum remains conserved.

Q4. A liquid drop of radius R is broken up into N small droplets. The work done is proportional to
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. What is the root-mean-square speed of helium atoms in a balloon of diameter 30.0 cm at 20.0C and 1.00 atm?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

vrms=3RTM=3×8.31×2934×103=1351m/sec=1.35Km/sec
Q6.

A child running a temperature of 101F is given an antipyrin (i.e. a medicine that lowers fever) which causes an increase in the rate of evaporation of sweat from his body. If the fever is brought down to 98 F in 20 min, what is the average rate of extra evaporation caused, by the drug? Assume the evaporation mechanism to be the only way by which heat is lost. The mass of the child is 30 kg. The specific heat of human body is approximately the same as that of water, and latent heat of evaporation of water at that temperature is about 580 cal 


Answer : Option C
Explaination / Solution:


Specific heat of the human body = Specific heat of water = 1000 cal/kg/ °C

The heat lost by the child is 

Let m1 be the mass of the water evaporated from the child’s body in 20 min. 
Loss of heat through water is

 

Average rate of extra evaporation caused by the drug = m1 / t
= 86.2 / 200
= 4.3 g/min.


Q7. The number of significant digits in 0.0006032  is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

There are three rules on determining how many significant figures are in a number:

  • Non-zero digits are always significant.
  • Any zeros between two significant digits are significant.
  • A final zero or trailing zeros in the decimal portion ONLY are significant.

So keeping these rules in mind, there are 4 significant digit


Q8. A particle is executing S.H.M of amplitude a with a time period T sec. The time taken by it to move from positive extreme position to half the amplitude is
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. A jet lands on an aircraft carrier at 60 m/s. It stops in 2.0 s? What is the displacement of the plane in m while it is stopping?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 60 m/s

As it stops so final velocity v = 0 m/s

Time taken t = 2 seconds

We know

v-u = at


Also


From (1), we have



After putting given values, we have 


=> s = 120-60 = 60 m


Q10. A whistling engine is approaching a stationary observer with velocity 110m/s. The velocity of sound is 330 m/s. The ratio of frequencies as heard by observer at the time of approaching and passing of engine is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.