CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A jet lands on an aircraft carrier at 60 m/s. What is its acceleration if it stops in 2.0 s?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 60 m/s

As it stops then final velocity v = 0 m/s

Time taken t = 2.0 s

We know,

v-u = at

=> 0-60= 2a

=> a = 

-ve sign shows velocity is decreasing.


Q2. If a star emitting orange light moves away from the earth, its color will
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3.

A ball is thrown upwards with an initial velocity of 10 m . Determine the maximum height reached above the thrower’s hand. Determine the time it takes the ball to reach its maximum height.


Answer : Option C
Explaination / Solution:

Initial velocity u = 10m/s

As at the maximum height ball ll stop so final velocity v = 0 m/s

Only acceleration working on it is acceleration due to gravity g = -9.8m/s​​​​​​2

Let height = h

So we know


=>

=> h= 5.10 m

Also let time taken to reach maximum height = t

Then 

We know 

v = u +at

=> 0 = 10 +(-9.8)t

=> t = 


Q4. A specimen of oil having an initial volume of 600  is subjected to a pressure increase of 3.6   Pa and the volume is found to decrease by 0.45 cm3 what is the compressibility of the material?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. A 1.0-mol sample of an ideal gas is kept at 0.0C during an expansion from 3.0 L to 10.0 L. If the gas is returned to the original volume by means of an isobaric process, how much work is done by the gas?
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q6. A man of mass 70 kg stands on a weighing scale in a lift which is freely falling under gravity. What would be the reading on the scale?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

When the lift fall freely under gravity, a = g

Therefore Apparent weight, (We experience weight due to reaction)


This is the condition for weightlessness.


Q7.

The Sun converts an enormous amount of matter to energy. Each second, 4.19 ×  kg—approximately the capacity of 400 average-sized cargo ships—is changed to energy. What is the power output of the Sun?


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Energy liberated per second 


power output of sun is equal to energy output per second 


Q8. Strong Nuclear Force is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In particle physics, the strong interaction is the mechanism responsible for the strong nuclear force (also called the strong force or nuclear strong force), and is one of the four known fundamental interactions, with the others being electromagnetism, the weak interaction and gravitation. At the range of 10−15 m (femtometer), the strong force is approximately 137 times as strong as electromagnetism, a million times as strong as the weak interaction and 1038times as strong as gravitation.

Q9. If the radius of earth contracts to half of its present value, the mass remaining unchanged, the duration of the day will be
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As  the Moment of inertia of earth considered as sphere is I = 2/5 MR2 , thus according to law of conservation of angular momentum  as the radius contracts to half , thus  new moment of inertia of earth will be I/4 , thus the angular velocity will increase  4 times  and making the length of the day to 6 hrs. 

Q10. A soap bubble has radius r and the surface tension of the soap film is T. The energy needed to double the diameter of the bubble without change of temperature is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.