CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.

A 1.0-mol sample of an ideal gas is kept at 0.0C during an expansion from 3.0 L to 10.0 L. How much work is done by the gas during the expansion?


Answer : Option B
Explaination / Solution:

In isothermal process


Q2.

A man of mass 70 kg stands on a weighing scale in a lift which is moving upwards with a uniform acceleration of 5 m  what would be the reading on the scale?


Answer : Option D
Explaination / Solution:

When the lift moves upward with acceleration = 5 ms-2 the net force acting upward


R = 1050 N

(We experience weight due to reaction)

therefore Apparent weight = 


Q3. A person trying to lose weight (dieter) lifts a 10 kg mass, one thousand times, to a height of 0.5 m each time. Assume that the potential energy lost each time she lowers the mass is dissipated. Fat supplies 3.8 ×  J of energy per kilogram which is converted to mechanical energy with a 20 efficiency rate. How much fat will the dieter use up?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Work done by force applied against gravity for one lift will be


So work done for 1000 lifts = 49 x 1000 = 49000 J

efficiency = Work done / energy from fat

energy from fat used =Work done / efficiency


Energy from per kilogram fat =  3.8 ×  J

Fat used 


Q4. In the event of your stumbling upon a discovery, which has great academic interest but is certain to have nothing but dangerous consequences for the human society. How, if at all, will you resolve your dilemma?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

If an invention that only cause harm to the society, it should be in safe hands only and the safe hands are only who discovered it. So it's better to keep the information upto you and your colleagues, so that all of them can work on it to make it useful for society.

Q5. A particle moves with a constant velocity parallel to the x - axis. Its angular momentum with respect to the origin
Answer : Option D
Explaination / Solution:

As angular momentum  is  , Now rsinθ=perpendicular distance from x axis which is constant,  so angular momentum is  remains constant.

Q6. Water rises to a height of 16.3 cm in a capillary of height 18 cm above the water level. If the tube is suddenly cut at a height of 12 cm
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. How many atoms of helium gas fill a balloon of diameter 30.0 cm at 20.0C and 1.00 atm?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

PV=NkTN=PVkT=1.01×105×(43×3.14×(0.15)3)1.38×1023×293=3.53×1023
Q8. A hole is drilled in a copper sheet. The diameter of the hole is 4.24 cm at 27.0 C. What is the change in the diameter of the hole when the sheet is heated to 227 C? Coefficient of linear expansion of copper = 1.70  K–1.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Change in diameter


Q9. The number of significant digits in 6.320 J is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

There are three rules on determining how many significant figures are in a number:

  • Non-zero digits are always significant.
  • Any zeros between two significant digits are significant.
  • A final zero or trailing zeros in the decimal portion ONLY are significant.

So keeping these rules in mind, there are 4 significant digit.


Q10. If the length of a simple pendulum is increases by 1percent, then the new time-period
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.