CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.

The moment of inertia of a solid sphere about a diameter is 8000 gms  (mass of sphere = 50 gm, radius = 20 cm). The moment of inertia about a tangent will be


Answer : Option D
Explaination / Solution:

I = 2/5 MR2  = 8000 gm cm, using parallel axis theorem the moment of  Inertia about tangent to sphere is  =  2/5 MR2+ MR2  = 7/5 MR2.  =2.8 ×  gm cm2 


Q2. Small droplets of liquid are usually more spherical in shape than larger drops of the same liquid because
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. A 14.5 kg mass, fastened to the end of a steel wire of unstretched length 1.0 m, is whirled in a vertical circle with an angular velocity of 2 rev/s at the bottom of the circle. The cross-sectional area of the wire is 0.065 . Calculate the elongation of the wire when the mass is at the lowest point of its path.
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q4.

A large steel wheel is to be fitted on to a shaft of the same material. At 27 C, the outer diameter of the shaft is 8.70 cm and the diameter of the central hole in the wheel is 8.69 cm. The shaft is cooled using ‘dry ice’. At what temperature of the shaft does the wheel slip on the shaft? Assume coefficient of linear expansion of the steel to be constant over the required temperature range: αsteel = 1.20   .


Answer : Option A
Explaination / Solution:


final temp. = 


Q5. The number of significant digits in 0.2370 is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

There are three rules on determining how many significant figures are in a number:

  • Non-zero digits are always significant.
  • Any zeros between two significant digits are significant.
  • A final zero or trailing zeros in the decimal portion ONLY are significant.

So keeping these rules in mind, there are 4 significant digit.


Q6. A pendulum suspended from a ceiling of a train has a period T when the train is at rest. When the train is accelerating with a uniform acceleration α, the period of oscillation will
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Motion along a straight line is called __________.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Rectilinear motion is another name for straight-line motion. This type of motion describes the movement of a particle or a body. A body is said to experience rectilinear motion if any two particles of the body travel the same distance along two parallel straight lines.

Q8. The fundamental frequency of an open pipe is N keeping the pipe vertical. It is submerged in water so that half of its length is filled with water. The fundamental frequency of air column is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. A cyclist is riding with a speed of 27 km/h. As he approaches a circular turn on the road of radius 80 m, he applies brakes and reduces his speed at the constant rate of 0.50 m/s every second. What is the magnitude and direction of the net acceleration of the cyclist on the circular turn?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Speed of the cyclist, v = 27 km/h = 7.5 m/s
Radius of the circular turn, r = 80 m
Centripetal acceleration is given as:
ac =  0.7 ms-2

The situation is shown in the given figure:

Suppose the cyclist begins cycling from point P and moves toward point Q. At point Q, he applies the breaks and decelerates the speed of the bicycle by 0.5 m/s2.

This acceleration is along the tangent at Q and opposite to the direction of motion of the cyclist.
Since the angle between ac and aT is 900, the resultant acceleration a is given by:
a = 
0.74 = 0.86 ms-2

tan θ = 
where θ is the angle of the resultant with the direction of velocity.
tan θ = = 1.4
θ = tan-1(1.4) = 54.56° with the direction of velocity


Q10.
A specimen of oil having an initial volume of 600 is subjected to a pressure increase of 3.6   Pa and the volume is found to decrease by 0.45  what is the bulk modulus of the material?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.