CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. With reference to the figure which shows a particle moving along a straight line , y axis represents the position and x axis represents time, if  = 18m, The average velocity at if  in m/s is

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Average velocity can be defined as the displacement divided by the time.

Total displacement d = 18 m

Time taken t = 1 s

average velocity 


Q2. Two tuning forks of frequencies 250 Hz produce beats. If a maximum is produced just now, after how much time the minimum is produced at the same place
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. The position of a particle is given by  Find the velocity and acceleration of the particle.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Position vector  

We know velocity is given by


So 

Acceleration is given by 


So, 


Q4. A circular steel wire 2.00 m long must stretch no more than 0.25 cm when a tensile force of 400 N is applied to each end of the wire. What minimum diameter is required for the wire?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. An electric heater supplies heat to a system at a rate of 100W. If the system performs work at the rate of 75 joules per second, at what rate is the internal energy increasing?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

ΔQ=ΔU+WΔU=10075=25Watt
Q6.

A bob of mass 0.1 kg hung from the ceiling of a room by a string 2 m long is set into oscillation. The speed of the bob at its mean position is 1 m .What is the trajectory of the bob if the string is cut when the bob is at one of its extreme positions


Answer : Option B
Explaination / Solution:

At the extreme position of the oscillation, the speed of the bob is zero. So the bob is momentarily at rest. if the string is cut, the bob will fall vertically downwards.

Q7. The bob of a pendulum is released from a horizontal position. If the length of the pendulum is 1.5 m, what is the speed with which the bob arrives at the lowermost point, given that it dissipated 5% of its initial energy against air resistance?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

95% potential energy is converted in kinetic energy.

applying conservation of mechanical energy between horizontal and lowermost points


Q8. The major contribution of Paul Dirac was in
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Paul Dirac was one of the greatest theoretical physicists in history. He completely reshaped quantum mechanics with the astounding Dirac Equation. The Dirac Equation explained the behavior of electrons and foretold the existence of antimatter. Dirac was also able to infer the existence of vacuum polarization, revealing that what we once believed was empty space is actually awash with short-lived particle-antiparticle pairs.

Q9. If a gymnast sitting on a rotating stool with his arms outstretched, suddenly lowers his hands
Answer : Option C
Explaination / Solution:

When gymnast lowers his hand the distance of mass from rotational axis decrease. Hence his moment of inertia decreases and angular velocity increase to conserve angular momentum.

Q10. The surface tension of soap solution is 25 x  . The excess pressure inside a soap bubble of diameter 1 cm is
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.