CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A steam engine delivers 5.4 J of work per minute and services  of heat per minute from its boiler. What is the efficiency of the engine? How much heat is wasted per minute?
Answer : Option C
Explaination / Solution:


Heat Wasted = 


Q2.

A truck starts from rest and accelerates uniformly at 2.0 m . At t = 10 s, a stone is dropped by a person standing on the top of the truck (6 m high from the ground). What is the magnitude of acceleration (in m  ) of the stone at t = 11s? (Neglect air resistance.)


Answer : Option D
Explaination / Solution:

When the stone is dropped from the truck , the horizontal force acting on it become zero after stone is released. Stone continue to move under the influence of gravity only. So that acceleration of the stone is equal to the gravitational acceleration g.

a = g = 10ms-2 acting vertically downward.


Q3. A 6.0-kg block initially at rest is pulled to the right along a horizontal, surface having a coefficient of kinetic friction of 0.15, by a constant horizontal force of 12 N. Find the speed of the block after it has moved 3.0 m.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

ΔK=W
F=12N
f=μR=μmg=0.15×6×9.8=8.82N
12mv212mu2=Fnets

(12×6×v2)0=3.18×3
3v2=3.18×3
v2=3.18
v=1.8m/sec

                               

Q4. Albert Einstein was awarded the Nobel Prize for his work on
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The Nobel Prize in Physics 1921 was awarded to Albert Einstein "for his services to Theoretical Physics, and especially for his discovery of the law of the photoelectric effect". Albert Einstein received his Nobel Prize one year later, in 1922.

Q5. A jet airplane travelling at the speed of 500 kmh–1 ejects its products of combustion at the speed of 1500 km h–1relative to the jet plane. What is the speed of the combustion with respect to an observer on ground?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Speed of the jet airplane, vjet = 500 km/h Relative speed of its products of combustion with respect to the plane, vsmoke = – 1500 km/h

Speed of its products of combustion with respect to the ground = v′smoke

Relative speed of its products of combustion with respect to the airplane, vsmoke = v′smoke – vjet

=> – 1500 = v′smoke – 500

=> v′smoke = – 1000 km/h

The negative sign indicates that the direction of its products of combustion is opposite to the direction of motion of the jet airplane.


Q6. If two soap bubbles of different radii are in communication with each other
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Nine particles have speeds of 5.00, 8.00, 12.0, 12.0, 12.0, 14.0, 14.0, 17.0, and 20.0 m/s. find the particles’ average speed.
Answer : Option C
Explaination / Solution:



vav=vn=5.0+8.0+12.0+12.0+12.0+14.0+14.0+17.0+20.09vav=12.7m/sec






Q8. The triple points of carbon dioxide is 216.55 K. Express this temperatures on the Celsius and Fahrenheit scales
Answer : Option B
Explaination / Solution:


TK = 216.55K

after solving 

TC = – 56.60 C

TF = – 69.88 F


Q9. A student measures the thickness of a human hair by looking at it through a microscope of magnification 100. He makes 20 observations and finds that the average width of the hair in the field of view of the microscope is 3.5 mm. What is the estimate on the thickness of hair ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Magnification of microscope = 100 Observed width of the hair = 3.5 mm Estimate on the thickness of hair is given by

Magnification = 

=> Real width =  = 0.035 mm


Q10. For all practical purposes, the motion of a simple pendulum is SHM,
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.