CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A weight of 20kg falls from a height of 10 m. The work done by the gravitational force is (Take g = 10 m )
Answer : Option C
Explaination / Solution:

W=Fscosθ=mghcos0W=20×10×10×1=2000J
Q2. The major contribution of C.V. Raman was
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The Indian physicist C.V. Raman helped the growth of science in his country. He received the Nobel Prize for Physics in 1930 for the discovery that when light passes through a transparent material, some of the light changes in wavelength. This phenomenon is now called Raman scattering.

Q3. When a mass is rotating in a plane about a fixed point, its angular momentum is directed along
Answer : Option B
Explaination / Solution:

cular to both 

  and   that is along the axis of rotation according to right hand screw rule.


Q4. A man in a lift is holding a can filled with water but having a hole in its bottom. When will the drainage of water be maximum?
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5.

A tank used for filling helium balloons has a volume of 0.300  and contains 2.00 mol of helium gas at 20.0. Assuming that the helium behaves like an ideal gas, What is the average kinetic energy per molecule?


Answer : Option B
Explaination / Solution:

E=32kT=32×1.38×1023×293=6.07×1021J
Q6. Find the wrong statement about specific heat of a material
Answer : Option A
Explaination / Solution:

extensive properties (i.e. mass) are dependent upon the amound of a substance, while intensive properties (i.e. density) are independent of quantity.

Q7. Approximately How many km is 3 m ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

1 km h​​​​​​-2 = 

=> 

=> 

=> 


Q8. A simple spring has length l and force constant K. It is cut into two springs of lengths  and  such that  =n. (where n is an integer), the force constant of the spring of length  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. A truck is coming towards you from a distance of 1000m on a straight road, at time t=0. It reaches you in 100sec. The average speed in m/s is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Total distance covered s = 1000 m

Total time taken t = 100-0 = 100 s

Average speed 


Q10. There are three sources of sound of equal intensities with frequencies 400, 401 and 402 Hz. The number of beats per seconds is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.