CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. Name the instrument used to measure instantaneous speed of a vehicle.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A speedometer or a speed meter is a gauge that measures and displays the instantaneous speed of a vehicle. Now universally fitted to motor vehicles, they started to be available as options in the 1900s, and as standard equipment from about 1910 onwards. Speedometers for other vehicles have specific names and use other means of sensing speed. For a boat, this is a pit log. For an aircraft, this is an airspeed indicator. Charles Babbage is credited with creating an early type of a speedometer, which were usually fitted to locomotives.

Q2. A sound wave has frequency 500 Hz and velocity 350m/s. What is the distance between the two particles having phase difference of 60
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. The ceiling of a long hall is 25 m high. What is the maximum horizontal distance that a ball thrown with a speed of 40 m can go without hitting the ceiling of the hall?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Maximum height, h = 25 m
In projectile motion, the maximum height reached by a body projected at an angle θ, is given by the relation:
h = 
=> 25 = 
=  sin2θ = 0.30625
sin θ = 0.5534
∴ θ = sin–1(0.5534) = 33.60°
Horizontal range, R = 


 =  150.5 m

Q4.
A steel rod 2.0 m long has a cross-sectional area of 0.30  . It is hung by one end from a support, and a 550-kg milling machine is hung from its other end. Determine the resulting strain

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. Two cylinders A and B of equal capacity are connected to each other via a stopcock. A contains a gas at standard temperature and pressure. B is completely evacuated. The entire system is thermally insulated. The stopcock is suddenly opened. What is the final pressure of the gas in A and B?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

PV = Pf.2V

Pf = V / 2V

Pf = 0.5P


Q6. The driver of a three-wheeler moving with a speed of 36 km/h sees a child standing in the middle of the road and brings his vehicle to rest in 4.0 s just in time to save the child. The mass of the three-wheeler is 400 kg and the mass of the driver is 65 kg.Find out the deceleration produced and the retarding force on a vehicle.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

V= final velocity = 0

V0 = initial velocity = 36 km/h = 10 m/s


F= ma = -465 x 2.5 = -1162.5N (negative sign indicates the retarding force) 


Q7. Balram pushes 500kg weight on a horizontal frictionless surface a distance of 10 m. The work done by gravitational force is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

angle betwwen force and displacement is 


Q8. One example where science predates technology is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The idea of wireless communication predates the discovery of "radio" with experiments in "wireless telegraphy" via inductive and capacitive induction and transmission through the ground, water, and even train tracks from the 1830s on. James Clerk Maxwell showed in theoretical and mathematical form in 1864 that electromagnetic waves could propagate through free space. Over several years starting in 1894 the Italian inventor Guglielmo Marconi built the first complete, commercially successful wireless telegraphy system

Q9. When a mass is rotating in a plane about a fixed point, its angular momentum is directed along
Answer : Option B
Explaination / Solution:

cular to both 

  and   that is along the axis of rotation according to right hand screw rule.


Q10. A wooden block is taken to the bottom of a deep, calm lake of water and then released. It rises up with a
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The wooden block rises up with acceleration,

a = 

Upthrust and mass of block will be constant.So the acceleration will also be a constant throughout mo