CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. In changing the state of a gas adiabatically from an equilibrium state A to another equilibrium state B, an amount of work equal to 22.3 J is done on the system. If the gas is taken from state A to B via a process in which the net heat absorbed by the system is 9.35 cal, how much is the net work done by the system in the latter case?
Answer : Option C
Explaination / Solution:


In  adiabatic process 


Given that W = -22.3J


in second process 



 

 


Q2. A body of mass 5 kg is acted upon by two perpendicular forces 8 N and 6 N. Give the magnitude and direction of the net force acting on the body.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Let F1 = 8N & F2 = 6 N. 

then the resultant force is 

                                            =

                                           = 10N

The direction is determined as 

                                                          = 6/8

                             therefore 


Q3. A railway porter is holding a weight of 100 kgs on his head and is standing still. What is the work done by him?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

W = Force x displacement in the direction of force Work done will be zero because porter is stationary (i.e. displacement is zero)

Q4. One example where technology predates science is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Thomas Newcomen's atmospheric engine was the first commercial true steam engine using a piston, and was used in 1712 for pumping in a mine. They became popular for mining and 104 were in use by 1733, eventually over two thousand of them were installed. In1781 Scottish engineer James Watt patented a steam engine that produced continuous rotary motion. Watt's ten-horsepower engines enabled a wide range of manufacturing machinery to be powered. The engines could be sited anywhere that water and coal or wood fuel could be obtained.

Q5. A uniform rod of mass 2 kg is 1 meter long. Its radius of gyration about an axis through its one end and perpendicular to its length in SI units is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Moment of inertia of rod about an axis through its one end and perpendicular to its length


M = 2 Kg

L = 1 m

Moment of inertia of rod  in terms of radius of gyration

I = Mk2

 


Q6. Two small drops of mercury, each of radius r, form a single large drop. The ratio of surface energy before and after this change is
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q7.

At what temperature is the root mean square speed of an atom in an argon gas cylinder equal to the rms speed of a helium gas atom at – 20 ? (Atomic mass of Ar = 39.9 u, of He = 4.0 u).


Answer : Option C
Explaination / Solution:

vAr=vHe3RT39.9=3R×2534T=39.9×2534=2.52×103K
Q8. Which of the following statement(s) is/are true? (I) Every substance contains heat. (II) For heat to flow between two substances, they must be at different temperatures. (III) The internal energy of a substance is equal to the kinetic energy of the molecules in the substance.
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Heat is the form of energy that is transferred from one body to another as the result of a difference in temperature

Q9.

How many g  does 1 kg  equal?

Answer : Option A
Explaination / Solution:

We know 1 kg = 103 g

1 m​​​​​​2 = 104 cm

1 s​​​​​​-2 = 1s-2

​​​​​​multiply all these quantities we get

=> 1 kg m​​​​​​2 s​​​​​​-2  = 


Q10. The period of a spring oscillating simple harmonically is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.