CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A dancer on ice spins faster when she folds her hands. This is due to
Answer : Option A
Explaination / Solution:

if L = const.

then 

When a dancer is spinning, she has a certain angular momentum. When the dancer folds her arms, the distance of all the points of her body decreases with respect to axis of rotation so that her moment of inertia decreases. Thus, in order to conserve angular momentum, the speed of rotation has to increase and hence the dancer spins faster.


Hence if moment of inertia decrease then kinetic energy will increase.


Q2. A drop of oil is placed on the surface of water. Which of the following statements is correct?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

when any liquid is poured onto another liquid there are different phenomena that can take place depending on the properties of liquids:In case of crude oil and water - The two liquids are non-miscible and the first is lighter than the second. The first liquid then spreads on the surface of the second liquid forming a thin layer. The thickness of this layer depends on the properties of the two liquids. This is the case for most hydrocarbons, including both refined products and crude oil of API gravity greater than 10.

Q3.

Three vessels of equal capacity have gases at the same temperature and pressure. The first vessel contains neon (monatomic), the second contains chlorine (diatomic), and the third contains uranium hexafluoride (polyatomic). In which case is  the largest?


Answer : Option C
Explaination / Solution:



Neon has smaller molecular wt in comparision to chlorine and  uranium hexafluoride. So that  is largest for neon.


Q4. A brass spring has a spring constant k. When the spring is heated, the spring constant will
Answer : Option C
Explaination / Solution:

on heating spring will be expand


Q5. The relative density of lead is 11.3. Its density in g  is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Relative density means how much times a substance is denser than water.

Now relative density of lead = 11.3 means lead is 11.3 times denser than water.

Now water has a density 1 g cm–3 in cgs units

Thus lead will have a density =  11.3 x 1 g cm–3 = 11.3 g cm–3


Q6. For a particle executing S.H.M having amplitude a, the speed of the particle is one-half of its maximum speed when its displacement from the mean position is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. SI unit of acceleration is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Acceleration is the rate of change of velocity of an object with respect to time.

a = 

SI unit of velocity = m/s

SI unit of time = s

So SI unit of acceleration = 


Q8. A certain broadcasting station broadcasts at frequency of 12 Mega Hz. The wavelength of waves emitted is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. In a harbor, wind is blowing at the speed of 72 km/h and the flag on the mast of a boat anchored in the harbor flutters along the N-E direction. If the boat starts moving at a speed of 51 km/h to the north, what is the direction of the flag on the mast of the boat?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The flag is fluttering in the north-east direction. It shows that the wind is blowing toward the north-east direction. When the ship begins sailing toward the north, the flag will move along the direction of the relative velocity (vwb) of the wind with respect to the boat.

The angle between vw and (–vb) = 90° + 45°

tan β = 

Substituting and solving we get,

tan β = 

∴ β = tan-1(1.0038) = 45.110

Angle with respect to the east direction = 45.11° – 45° = 0.11°

Hence, the flag will flutter approximately due east.



Q10.
A steel rod 2.0 m long has a cross-sectional area of 0.30 . It is hung by one end from a support, and a 550-kg milling machine is hung from its other end. Determine the stress on the rod.

Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.