CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. The moment of inertia of a circular disc of mass M and radius R rotating about an axis passing through its edge and perpendicular to the plane of the disc is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Moment of inertia of a disc about axis passing through Centre of mass and perpendicular to plane


if I = Moment of inertia of a disc about axis passing through its edge and perpendicular to plane

applying parellal axis theorm


 


Q2. The excess pressure across the surface of a soap bubble of radius r(with σ as the surface tension of soap solution)is
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. Estimate the average thermal energy of a helium atom the temperature of 10 million Kelvin (the typical core temperature in the case of a star).
Answer : Option C
Explaination / Solution:


k = boltzman constant


Q4. Which of the following is true of the Celsius and Kelvin temperature scales?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A Kelvin degree and a Celsius degree means change in temperature.

Q5.

The surface area of a solid cylinder of radius 2.0 cm and height 10.0 cm in mm2 is equal to


Answer : Option B
Explaination / Solution:

Radius of cylinder r = 2 cm = 20 mm

Height of cylinder h = 10 cm = 100 mm

Surface area of cylinder = 



= 15072 mm​​​​​2

 


Q6. The total energy of a particle, executing simple harmonic motion is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



E=12mω2A2   (as) 

Thus total energy of the oscillator remains constant as displacement is regained after every half cycle.

 no energy is dissipated then all the potential energy becomes kinetic and vice versa.

Figure below shows the variation of kinetic energy and potential energy of harmonic oscillator with time where phase φ is set to zero for simplicity



Q7. Domestic power supply in India is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The voltage in India is 220 volts, alternating at 50 cycles (Hertz) per second. This is the same as, or similar to, most countries in the world including Australia, Europe and the UK.

Q8. An echo repeats two syllables. If the velocity of sound is 330 m/s, then the distance of reflecting surface is
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. If a film of width L is stretched in the longitudinal direction a distance d by force F, surface tension is given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Let L be the width of the film. Since the film has two surfaces, the total length along which the surface force acts on the slider is 2L. The surface tension S in the film is defined as the ratio of the surface force F to the length d (perpendicular to the force) along which the force acts

  

Hence, in the case, d = 2L


Q10. Rain is falling vertically with a speed of 30 m . A woman rides a bicycle with a speed of 10 m  in the north to south direction. What is the direction in which she should hold her umbrella?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The described situation is shown in the given figure.

 Here,

vc = Velocity of the cyclist
vr = Velocity of falling rain

In order to protect herself from the rain, the woman must hold her umbrella in the direction of the relative velocity (v) of the rain with respect to the woman.
v = vr + (-vc)
= 30 + (-10) = 20 m/s
tan θ =  
θ = tan-1