CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. The radius of gyration of a circular loop of radius r and mass m rotating about its diameter as axis is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Moment of inertia of ring or circular loop about axis passing through centre of mass and perpendicular to plane is MR2 ,

Applying perpendicular axis theorm 


Here I = Moment of inertia about axis passing through diameter

As  moment of inertia in terms of radius of gyration (k)  is Mk2

I = Mk2


Q2. Capillary Rise of water is explained by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Capillary action(sometimes capillarity or wicking) is the ability of a liquid to flow in narrow spaces without the assistance of,or even in opposition to, external forces like gravity. The effect can be seen in the drawing up of liquids between the hairs of a paint-brush, in porous materials such as paper and plaster, in some non-porous materials such as sand and liquefied carbon fiber, or in a cell. It occurs because of intermolecular forces between the liquid and surrounding solid surfaces. If the diameter of the tube is sufficiently small, then the combination of surface tension (which is caused by cohesion within the liquid) and adhesive forces between the liquid and container wall act to propel the liquid.

Q3. Estimate the average thermal energy of a helium atom at room temperature (27 C)
Answer : Option D
Explaination / Solution:

k = boltzman constant


Q4. The average kinetic energy of the molecules in a substance is most closely associated with
Answer : Option D
Explaination / Solution:

E=32kT
Q5. The units of pressure are the same as the units of
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Pressure is not the same physical thing as stress, but they do use the same definition and thus produce the same units, so the same calculator can be used for both. They both measure force per unit area. SI unit of both pressure and stress is Pascal.

Q6. A particle is executing simple harmonic motion with an amplitude of 0.02 meter and frequency 50 hertz. The maximum acceleration of the particle is
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7.

If the velocities of two particles A and B are respectively vA and vB velocity of object B relative to object A is


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Relative velocity of a body A with respect to another body B, when both are in motion, is the velocity with which A appears to move to B.

In general,


Q8.
Beats arise when two waves having slightly different frequencies,  and  and comparable amplitudes, are superposed. The beat frequency is

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. A body of mass m is taken from earth surface to the height h equal to radius of earth, the increase in potential energy will be
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Work done=mgh1+hRIf h=R then,Work done=mgh1+RR=12mgh
Q10. A cyclist starts from the centre O of a circular park of radius 1 km, reaches the edge P of the park, then cycles along the circumference anticlockwise from P to Q, and returns to the centre along QO as shown in Figure. If the round trip takes 10 min, what is the (a) net displacement, (b) average velocity, and (c) average speed of the cyclist ?

Answer : Option D
Explaination / Solution:

(a) displacement is shortest distance b/w initial point and final point, as he returns back to origin after starting from origin, the displacement is zero. 

(b) Average velocity = 

As displacement is zero, so average velocity is also eqaul to zero.

(c) Radius r = 1 km

distance covered = OP+PQ+QO

 


257km

Time taken = 10 minutes = 16hour 

Average speed  =

21.4 km/h