CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. Angular momentum is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Axial vector represent rotational effect and are always along the axis of rotation. Direction of angular momentum always along the axis of rotation in accordance with right hand screw rule. Hence angular momentum is an axial vector.


Q2. The molecules on the surface,are-
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The surface tension of a liquid results from an imbalance of intermolecular attractive forces, the cohesive forces between molecules:A molecule in the bulk liquid experiences cohesive forces with other molecules in all directions.A molecule at the surface of a liquid experiences only net inward cohesive forces.The unbalanced attraction of molecules at the surface of a liquid tends to pull the molecules back into the bulk liquid leaving the minimum number of molecules on the surface. It required energy to increase the surface area of a liquid because a larger surface area contains more molecules in the unbalanced situation and this may results as the surface being stretched.

Q3. Figure shows plot of PV/T versus P for 1.00× kg of oxygen gas at two different temperatures. Comparing and 

Answer : Option C
Explaination / Solution:

for 1 mole of ideal gas, according to ideal gas equation

.

hence graph must be with zero slope. So that dotted line show ‘ideal’ gas behavior and curved line shows deviation from ‘ideal’ gas behavior

A real gas behave as ideal gas at high temperature. Temperature Tis close to dotted line. 

so that  > 

 


Q4. if k is the thermal conductivity of the material of the bar of cross section A whose ends are maintained at temperatures  and , the rate of flow of heat H is :
Answer : Option D
Explaination / Solution:

rate of flow of heat H depends on


hence 


K =  thermal conductivity of the material


Q5. A dimensionally consistent equation
Answer : Option D
Explaination / Solution:

if an equation fails this consistency test, it is proved wrong, but if it passes, it is not proved right. Thus, a dimensionally correct equation need not be actually an exact (correct) equation, but a dimensionally wrong (incorrect) or inconsistent equation is definitely wrong.

Q6. A body of mass 5 g is executing simple harmonic motion about a point O with amplitude of 10 cm. Its maximum velocity is 100 cm/s. It’s velocity will be 50 cm/s at a distance (in cm) from O
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. For motion with uniform acceleration, v-t graph is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

When velocity – time graph is plotted for an object moving with uniform acceleration, the slope of the graph is a straight line. 


Q8. A pipe of length L with one end closed and other end open (such as air columns) vibrates in the fundamental mode
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q9. Escape speed from the earth is the
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The escape velocity is the minimum velocity required to leave a planet or moon. For a rocket or other object to leave a planet, it must overcome the pull of gravity.


Vescape=11184 m/sec approximate to 11.2 km/sec


Q10. Given vectors a, b, c, d and a + b + c + d = 0, which of the following statements not correct?
Answer : Option C
Explaination / Solution:

In order to make vectors a + b + c + d = 0, it is not necessary to have all the four given vectors to be null vectors. There are many other combinations which can give the sum zero. (b) Correct a + b + c + d = 0 a + c = – (b + d) Taking modulus on both the sides, we get: | a + c | = | –(b + d)| = | b + d | Hence, the magnitude of (a + c) is the same as the magnitude of (b + d). (c) Correct a + b + c + d = 0 a = – (b + c + d) Taking modulus both sides, we get: | a | = | b + c + d | | a | ≤ | a | + | b | + | c | ..... (i) Equation (i) shows that the magnitude of a is equal to or less than the sum of the magnitudes of b, c, and d. Hence, the magnitude of vector a can never be greater than the sum of the magnitudes of b, c, and d. (d) Correct For a + b + c + d = 0 a + (b + c) + d = 0 The resultant sum of the three vectors a, (b + c), and d can be zero only if (b + c) lie in a plane containing a and d, assuming that these three vectors are represented by the three sides of a triangle. If a and d are collinear, then it implies that the vector (b + c) is in the line of a and d. This implication holds only then the vector sum of all the vectors will be zero.