CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. in an elastic collision
Answer : Option D
Explaination / Solution:

kinetic energy is transferred to other forms of energy—such as thermal energy, potential energy, and sound—during the collision process. After collision if recovery of kinetic energy is 100% then it is called elastic collision.So that in an elastic collision the total kinetic energy of the system is the same after the collision as before.

Q2. For a bar of length l, breadth b, and depth d as shown in figure the deflection  is given by

Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. Kelvin-Planck statement of Second Law of Thermodynamics states that
Answer : Option B
Explaination / Solution:

it is impossible to devise a cyclically operating device, the sole effect of which is to absorb energy in the form of heat from a single thermal reservoir and to deliver an equivalent amount of work. This implies that it is impossible to build a heat engine that has 100% thermal efficiency.

Q4. A pebble of mass 0.05 kg is thrown vertically upwards. Give the direction and magnitude of the net force on the pebble, during its upward motion, Ignore air resistance
Answer : Option C
Explaination / Solution:

F = mg = 0.05 x 10 = 0.5 N

Q5. Universal law of gravitation does not explain
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Universal law of Gravitational explain the force of attraction between two bodies having mass  and placed at a distance but it never explain how this force generated and what is the origin of this.

Q6. A child swinging on a swing in a sitting position stands up. Then, the time period of the swing will
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As the child stand up then Centre of mass is shifted in upwards direction from the sitting position of child, thus decreasing the effective length of  the swing, so as the time period is proportion to square root of length, thus time period decreases.

time period 


Time period of swing decreases as effective length decreases.


Q7. If  is the density of the fluid flowing with a speed v, D stands for the dimension of the pipe, and  is the viscosity of the fluid Reynolds number  is given by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

It is a dimension less number comprised of the physical characteristics of the flow. An increasing Reynolds number indicates an increasing turbulence of flow.

It is defined as: Re=

where;
v is the flow velocity
D is a characteristic linear dimension
ρ fluid density(kg/m3)
η is dynamic viscosity (Pa.s)
ν kinematic viscosity (m2/s),  v=


Q8. Figure shows plot of PV/T versus P for 1.00×kg of oxygen gas at two different temperatures The dotted plot corresponds to

Answer : Option D
Explaination / Solution:

for 1 mole of ideal gas, according to ideal gas equation


hence graph must be with zero slope. So that dotted line show ‘ideal’ gas behavior and curved line shows deviation from ‘ideal’ gas behavior


Q9. In which mode of heat transfer is there material movement?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Convection is the heat transfer due to bulk movement of molecules within fluids.

Q10. Dimensional analysis can be used to
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Dimensional Analysis (also called Factor-Label Method or the Unit Factor Method) is a problem-solving method that uses the fact that any number or expression can be multiplied by one without changing its value. It is a useful technique. Another use of dimensional analysis is in checking the correctness of an equation which you have derived after some algebraic manipulation. Even a minor error in algebra can be detected because it will often result in an equation which is dimensionally incorrect.