CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. A solid sphere of mass M and radius R spins about an axis passing through its centre making 600 rpm. Its kinetic energy of rotation is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Kinetic  energy of rotation 

K =

 revolution per second

angular velocity  rad/sec

moment of inertia about an axis passing through centre of solid sphere


Kinetic  energy of rotation 


Q2. According to Stokes’ law if η is the coefficient of viscosity, 'R' the radius of the sphere and it is moving with a velocity v the viscous drag force F is given by
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The force of viscosity on a small sphere moving through a viscous fluid is given by:

Where:

  • Fd is the frictional force – known as Stokes' drag – acting on the interface between the fluid and the particle
  • η is the dynamic viscosity 
  • R is the radius of the spherical object
  • v is the flow velocity relative to the object.

In SI units, Fd is given in Newtons, η in Pa·s, R in meters, and v in m/s.


Q3.

Molar volume is the volume occupied by 1 mol of any (ideal) gas at standard temperature and pressure (STP : 1 atmospheric pressure, 0 C). The value of Molar volume is


Answer : Option A
Explaination / Solution:

PV=nRT

V=nRTP=1×8.31×2731.01×105=0.02224m3=22.4lit

Q4. In which mode of heat transfer no medium is required?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Heat transfer through radiation takes place in form of electromagnetic waves.

Q5. If an equation is dimensionally consistent
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Principle of homogenity of dimensions states that “For an equation to be dimansionally correct, the dimensions of each term on LHS must be equal to the dimensions of each term on RHS.”

Q6. What is constant in simple harmonic motion?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The time period of the SHM is given by  where 'm' be the mass of the body (constant) , 'k' restoring force constant as T depends on 'm' and 'k' and they are constant for the system, so the corresponding Time period of the motion is Constant.

Q7. Polar satellites
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A polar orbiting satellite closely parallels the earth's meridian lines. It passes over the north and south poles each revolution. As the earth rotates to the east beneath the satellite, each pass monitors an area to the west of the previous pass at intervals of roughly 90 to 100 minutes. These strips can be pieced together to produce a picture of a larger area.They are used in monitoring the weather, observing the Earth’s surface, military uses including spying.

Q8.

A car is traveling due west at 20.0 m/s. Find the velocity of the car after 37.00 s if its constant acceleration is 1.0 m/s2 due east. Assume the acceleration remains constant.

Answer : Option A
Explaination / Solution:

Let's let west direction as +ve.

Initial velocity u = + 20.0 m/s

Final velocity = ?

Acceleration a = - 1.0 m/s​​​​​​2

Time taken t = 37.0 s

We know,

v = u + at

=> 

=> v = -17.0

-ve sign shows direction of velocity is opposite. So velocity is 17.0 m/s due east.


Q9. A travelling wave, at a rigid boundary or a closed end,
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. Which of the following algebraic operations on vectors not permissible?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Although vectors and scalars represent different types of physical quantities, it is sometimes necessary for them to interact. While adding a scalar to a vector is impossible because of their different dimensions in space, it is possible to multiply a vector by a scalar.