CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. Instantaneous acceleration is defined as
Answer : Option B
Explaination / Solution:

instantaneous acceleration is measured over a "short" time interval. The word short in this context means infinitely small or infinitesimal — having no duration or extent whatsoever.

It's a mathematical ideal that can can only be realized as a limit. The limit of a rate as the denominator approaches zero is called a derivative.

Instantaneous acceleration is then the limit of average acceleration as the time interval approaches zero — or alternatively, acceleration is the derivative of velocity.


Q2. Speed of Sound is given by  where
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. Centripetal acceleration of a particle moving in a circular path with constant velocity v is given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A body that moves in a circular motion (of radius R) at constant speed (v) is always being accelerated. The acceleration is at right angles to the direction of motion (towards the center of the circle) and of magnitude  
Q4. Power is defined as
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Power is the rate of doing work. It is the amount of energy consumed per unit time. Having no direction, it is a scalar quantity. In the SI system, the unit of power is the joule per second (J/s), known as the watt.

The integral of power over time defines the work performed.


if force is constant


Q5. Shear modulus or modulus of rigidity is
Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q6. The efficiency (η) of a heat engine is defined by (W is the output and Q1 the heat input)
Answer : Option B
Explaination / Solution:

η=WorkDoneHeatInput=WQ1=Q1Q2Q1
Q7. Unification in physics refers to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Unification is the act of unifying the different laws valid for different phenomena in to a single theory that explains all the different phenomena.

Q8. The magnitude of the centripetal force is given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Centripetal force is a force which acts on a body moving in a circular path and is directed towards the Centre around which the body is moving. Any motion in a curved path represents accelerated motion, and requires a force directed toward the center of curvature of the path. This force is called the centripetal force which means "center seeking" force.

The force has the magnitude 


Q9. The moment of inertia of a body about any axis is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

according to parallel axis theorem the moment of inertia of a body about any axis is equal to the sum of the moment of inertia of the body about a parallel axis passing through its Centre of mass and the product of its mass and the square of the distance between the two parallel axes.


Q10. The lift on an aircraft wing arises because of
Answer : Option C
Explaination / Solution:

This is the application of Bernoulli's Theorem. If air speeds up the pressure is lowered.Thus,a wing generates lift because the air goes faster over the top creating a region of low pressure,and thus lift.