CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. The heat engine takes
Answer : Option A
Explaination / Solution:

a heat engine converts heat energy to mechanical work by using the temperature difference between a hot "source" and a cold "sink". Heat is transferred from the source, through the "working body" of the engine, to the "sink", and in this process some of the heat changes into work by using the qualities of the gas or liquid inside the engine.

Q2. To get the law of free fall under gravity, it is better
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In ohysics, we can neglect some small forces, quantities and calculation.

Q3. Rolling friction is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

As the area of contact is less in the case of rolling than in the case of sliding. In rolling surface of contact do not rub each other. The velocity of the point of contact with respect to the surface remains zero all the time although the Centre of mass of the wheel moves forward. Hence rolling friction is negligible in comparison to static friction.

Q4. The moment of inertia of a planar body (lamina) about an axis perpendicular to its plane is.
Answer : Option C
Explaination / Solution:

According to perpendicular axis  theorem "For a planar object, the moment of inertia about an axis perpendicular to the plane is the sum of the moments of inertia of two perpendicular axes through the same point in the plane of the object".


Q5. The lift on an aircraft wing arises because of
Answer : Option C
Explaination / Solution:

This is the application of Bernoulli's Theorem. If air speeds up the pressure is lowered.Thus,a wing generates lift because the air goes faster over the top creating a region of low pressure,and thus lift.

Q6.

For a rope of yield strength  loaded in tension with weight Mg the minimum area A of the rope should be


Answer : Option C
Explaination / Solution:

We know that Yield strength times the Area give the weight of the body.

As Yield strength = weight of body/area

For safety purposes

Yield strength  weight of body/area 

  Mg/A

Mg/ 


Q7. If m is the mass of a substance, ΔQ the energy required to raise the temperature by ΔT the specific heat is given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The specific heat is the amount of heat per unit mass required to raise the temperature by one degree Celsius.

Q8. The relative error in a physical quantity raised to the power k is.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The relative error in a physical quantity raised to a power k is the k times the relative error in the individual quantity.

for e.g. 

maximun relative error, 


Q9. The damped natural frequency of a Damped system is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The damped natural frequency fis related to the natural frequency fn by a  relation 

 

where damping ratio   is <= 1 

so the fd is less than the natural frequency 


Q10. The total energy of a circularly orbiting satellite is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

When a satellite revolves around a planet in its orbit, it possesses both potential energy (due to its position against the gravitational pull of earth) and kinetic energy (due to orbital motion).


Hence we can say that total energy of circularly orbiting satellite is negative.