CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. Average speed is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Average speed is the absolute value of the average velocity or the magnitude of the velocity. Average Speed is always positive.

Q2. If y(x, t) = a sin (kx + ωt + φ ) represents a wave function then ‘a’ is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

In the equation y(x, t) = a sin (kx + ωt + φ ) the term before trignometric function is called amplitude Hence a (term before trignometric function) is the amplitude.

Q3. Physically, the notion of potential energy is applicable only to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Potential energy is the stored energy of an object. It is the energy by virtue of an object's position relative to other objects. Potential energy is often associated with restoring forces such as a spring or the force of gravity. It is applicable only for conservative forces.

Q4. Angular acceleration vector is defined as
Answer : Option D
Explaination / Solution:

As per the definition of angular accerlation  that " it is the time rate of change of  angular velocity" , therefore  
Q5. An arbitrary vector v can be expressed as
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Set of elements (vectors) in a vector space is called a basis, or a set of basis vectors, if the vectors are linearly independent and every vector in the vector space is a linear combination of this set.In more general terms, a basis is a linearly independent spanning set.

Given a basis of a vector space, every element of vector space can be expressed uniquely as a linear combination of basis vectors, whose coefficients are referred to as vector coordinates or components.

We can represent vector v as


Q6. With reference to figure the plastic zone is

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. If  and  are molar specific heat capacities of an ideal gas at constant pressure and volume respectively and R is the universal gas constant, relation between the three is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

This is Meyer's Equation

At constant volume as there is no work done on the gas(ΔV=0) all the heat supplied goes for the increase of internal energy. Hence temperature of body increases with less supply of heat. Whereas at constant pressure heat supplied accounts for both internal energy and work done on the gas.

if we increase temp. of 1 mole of gas by 1K or 1C then


This is also called Meyer's formula.


Q8. The microscopic domain of physics deals with
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Microscopic domain includes atomic,molecular and nuclear phenomena. It can be said as the study of matter.It includes the study of structure and configuration of atom,nucleus and the constitute particles of atom-electron,proton,neutron and interaction with elementary particles like electron,photon etc.

Q9. Newton’s third law states that
Answer : Option D
Explaination / Solution:

When one body exerts a force on a second body, the second body simultaneously exerts a force equal in magnitude and opposite in direction on the first body. According to Newton's law for every action there is always opposit and equal reaction or the mutual actions of two bodies upon each other are always equal and opposite in direction.

Q10. If a pipe carrying incompressible liquid has an area  and velocity  at one point  and  at another point, the equation of continuity gives the relation
Answer : Option A
Explaination / Solution:

When a fluid is in motion, it must move in such a way that mass is conserved.Consider the steady flow of fluid through a duct (that is, the inlet and outlet flows do not vary with time). The inflow and outflow are one-dimensional, so that the velocity V and density  are constant over the area A.

Now we apply the principle of mass conservation. Since there is no flow through the side walls of the duct, what mass comes in over goes out of , (the flow is steady so that there is no mass accumulation). Over a short time interval 

As volume is same so this equation can be written as 


This is a statement of the principle of mass conservation for a steady, one-dimensional flow, with one inlet and one outlet. This equation is called the continuity equation for steady one-dimensional flow.