CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. With reference to figure the elastic zone is

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. For solids near room temperature the molar specific heat (R is the universal gas constant)
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The molar specific heats of solids also demonstrate a marked temperature dependence. Solids have molar specific heats that generally decrease in a nonlinear manner with decreasing temperature and approach zero as the temperature approaches absolute zero. At high temperatures (usually above 300 K), the molar specific heats approach the value of 3R ≈ 25 J/mol.K, a result known as the DuLong–Petit law.

Q3. The microscopic domain of physics deals with
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Microscopic domain includes atomic,molecular and nuclear phenomena. It can be said as the study of matter.It includes the study of structure and configuration of atom,nucleus and the constitute particles of atom-electron,proton,neutron and interaction with elementary particles like electron,photon etc.

Q4. Impulse is a
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Since force is a vector quantity, impulse is also a vector in the same direction.

Impulse J produced from time t1 to t2 is defined to be

 

where F is the resultant force applied from t1 to t2

force is related to momentum p by

F = dp/dt

therefore, 


where  is the change in linear momentum from time t1 to t2


Q5. Flow is said to be steady if
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The flow velocity u of a fluid is a vector field 

which gives the velocity of an element of fluid at a position x and time t.

The flow of a fluid is said to be steady if u does not vary with time. That is if 


Q6. The average kinetic energy of a molecule
Answer : Option A
Explaination / Solution:

 
E=32kT

ET

Q7. Which of these materials has low coefficient of volume expansion αV ?
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Glass is a ceramic material made from silica.So that it has lower coefficient of volume expansion in comparison to metal and liquid.

Q8. Absolute error of the measurement is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Absolute error is defined as the magnitude of difference between the actual and the individual values of any quantity in question.

Say we measure any given quantity for n number of times and a1 , a​​​​​​a2 , a​​​​​​a3 ….. a​​​​​​are the individual values then Arithmetic mean

a​​​​​​​​​​​​m =( [a​​​​​​1+a2+a​​​​​3+ ….. + a​​​​​​n]/n )

Now absolute error formula as per definition 


Q9. The time period of a simple pendulum is given by ( l is length of pendulum and g the acceleration due to gravity)
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. In Cavendish’s experiment,
Answer : Option D
Explaination / Solution:


Cavendish's apparatus for experimentally determining the value of G involved a light, rigid rod about 2-feet long. Two small lead spheres were attached to the ends of the rod and the rod was suspended by a thin wire. When the rod becomes twisted, the torsion of the wire begins to exert a torsional force that is proportional to the angle of rotation of the rod. The more twist of the wire, the more the system pushes backwards to restore itself towards the original position.