CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. Average velocity is defined as
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Average velocity is the displacement of an object, divided by the time it took to cover that distance.


Displacement is the straight line distance between the starting point and ending point of an object's motion.

Velocity is referred to as a vector quantity because it has both magnitude and direction.


Q2. in the same medium transverse and longitudinal waves
Answer : Option A
Explaination / Solution:

As speed of transverse & longitudinal waves depend on different modulus of elasticity (Young's modulus, Bulk modulus, Modulus of Rigidity) of the medium. So in the same medium transverse and longitudinal waves travel with different speeds

Q3. In a graph of F(x) vs x, the area under the curve
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Work done by a variable force is given by W = ∫F(x)dx above integration gives us area area under F and x.

Q4. If a body is rotating about z axis with a speed ω and a point is at a distance of r in the x-y plane then the velocity of the point is


Answer : Option B
Explaination / Solution:

angular displacement of particle about z axis


differentiate with respect to time


Q5. Null vector or a zero vector has a magnitude
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A null vector is a vector having magnitude equal to zero.It is represented by .

A null vector has no direction or it may have any direction.

Generally a null vector is either equal to resultant of two equal vectors acting in opposite directions or multiple vectors in different directions.


Q6. According to Hooke’s law
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7.

If Q is the energy supplied to the system U the change in internal energy, and W the work done on the environment, First Law of Thermodynamics states that


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Heat given to a system is equal to the sum of increase in its internal energy and the work done by the system against the surroundings.

Q8. Wave picture of light failed to explain.
Answer : Option A
Explaination / Solution:

If light were strictly a wave, the energy in the light would be represented by the amplitude of the light wave. A more intense light source, even if it was light of a lower frequency, would have enough energy to knock electrons away from their molecular orbits, which is necessary to generate a photoelectric current. What actuall occurs is that light below a certain threshold frequency does not generate any current, no matter how intense the light is. Even though the total light energy hitting the photoelectric cell may be high, it cannot free electrons.

Q9. Impulse is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

A resultant force causes acceleration and a change in the velocity of the body for as long as it acts.The change in momentum is equal to the product of the average force and duration. Conversely, a small force applied for a long time produces the same change in momentum, the same impulse, as a larger force applied for a short time interval.

Impulse J is


The impulse is the integral of the resultant force (F) with respect to time


Q10. The stream line in a flow is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Streamlines, streaklines and pathlines are field lines in a fluid flow. They differ only when the flow changes with time, that is, when the flow is not steady. Considering a velocity vector field in three-dimensional space in the framework of continuum mechanics, we have that:

Streamlines are a family of curves that are instantaneously tangent to the velocity vector of the flow. These show the direction in which a massless fluid element will travel at any point in time

A streamline is one that drawn is tangential to the velocity vector at every point in the flow at a given instant and forms a powerful tool in understanding flows. This definition leads to the equation for streamlines.
where u,v, and w are the velocity components in x, y and z directions respectively as sketched.