CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. volume strain is defined
Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. First Law of Thermodynamics is

The first law of thermodynamics is the application of the conservation of energy principle to heat and thermodynamic processes:

Answer : Option D
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q3. Newtonian mechanics could not explain
Answer : Option B
Explaination / Solution:

When science progressed into the realm of the microscopic, of dimensions the size of an atom, i.e. less than a nanometer, it was observed that newtonian mechanics and classical electrodynamics were in contradiction with experiments, could not explain them. At the microscopic level, forces don't have a meaning, because nothing touches directly anything else. There are intermediate force carriers of what is perceived as "force" macroscopically.

Q4. The force acting on a freely falling body in terms of mass m and acceleration due to gravity g is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

according to newton's second law of motion F = ma here acceleration is due to gravity and is equal to g. So that for a freely falling body F = mg

Q5. In a hydraulic lift the force applied on the smaller cylinder of area A1 is F1. If the area of the larger cylinder is Athe maximum weight that can be lifted is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

According to Pascal's Law,

Pressure applied to any point inside the liquid is trnasmiteed equally in all direction so,

Pressure applied on the smaller cylinder is equal to the pressure on the other cylinder,which is given by


So,

Maximum force on the other side is ,

F2 = 


Q6.

Considering a gas in a parallelopiped, in a small time interval , a molecule with x-component of velocity  will hit the wall


Answer : Option D
Explaination / Solution:

Collision by moleculeto the wall of conntainer assumed to be perfectly elastic.

By the principle of conservation of momentum, the momentum imparted to the wall in the collision = 2mvx 

So the magnitude of the force on the wall from each collision is 


distance travelled in time 

x=vxΔt

 


Q7. compared to glass copper expands
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The coefficient of linear expansion is more for copper then that of glass.

Q8. Resolution is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Resolution is the smallest amount of input signal change that the instrument can detect reliably. This term is determined by the instrument noise (either circuit or quantization noise).

Q9. The total mechanical energy of a harmonic oscillator
Answer : Option C
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. The force of attraction between a hollow spherical shell of uniform density and a point mass situated outside is just as if the entire mass of the shell is
Answer : Option B
Explaination / Solution:


According to Shell's theorem, If a particle of mass m is located outside a spherical shell of mass M at, for instance, point P, the shell attracts the particle as though the mass of the shell were concentrated at its centre. Thus, as far as the gravitational force acting on a particle outside the shell is concerned, a spherical shell acts no differently from the solid spherical distributions of mass.