CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1. Displacement is a
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Displacement vector is a vector which gives the position of a point with reference to a point other than the origin of the coordinate system.

Q2. Travelling or progressive wave
Answer : Option C
Explaination / Solution:

As progressive wave means a wave propagating in some onward direction in the medium

Q3. The vector product of two vectors a and b is a vector c such that the magnitude of c is given by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

As per definition of vector product :-


Q4. In which case is the work done zero?
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Work done is given as

W = Fdcos

Here  is the angle between F and d  if both are perpendicular  then  = 90 degree so cos = 0  and thus work done is 0 .


Q5. Vector addition is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Vector addition is commutative, just like addition of real numbers. If you start from a point say P,  you end up at the same spot no matter which displacement (a or b) you take first. The head-to-tail rule yields vector c for both a + b and b + a.

Q6. Referring to figure shearing strain is defined as.

Answer : Option A
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q7. Internal energy of a system is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A state function describes the equilibrium state of a system. For example, internal energy, enthalpy, and entropy are state quantities because they describe quantitatively an equilibrium state of a thermodynamic system, irrespective of how the system arrived in that state.

Q8. Heliocentric theory proposed by Nicolas Copernicus was
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Copernican heliocentrism is the name given to the astronomical model developed by Nicolaus Copernicus and published in 1543. It positioned the Sun near the center of the Universe, motionless, with Earth and the other planets rotating around it in circular paths modified by epicycles and at uniform speeds. This theory was replaced by Keplar. All planets move in elliptical orbits, with the sun at one focus. This is one of Kepler's laws. The elliptical shape of the orbit is a result of the inverse square force of gravity. The eccentricity of the ellipse is greatly exaggerated here.

Q9. The second law of motion is a vector law. It is equivalent toFx=max,Fy=may,Fz=maz
Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q10. According to Pascal’s law for transmission of fluid pressure external pressure applied on any part of a fluid contained in a vessel is ___________________ in all directions
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Pascal's principle is defined as a change in pressure at any point in an enclosed fluid at rest is transmitted undiminished to all points in the fluid.

This principle is stated mathematically as:

 is the hydrostatic pressure (given in pascals in the SI system), or the difference in pressure at two points within a fluid column, due to the weight of the fluid.