CBSE 11TH PHYSICS - Online Test

Q1.
If a wire has an initial length L and becomes L +  on application of force, the longitudinal strain is given by

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q2. Internal energy of a system
Answer : Option D
Explaination / Solution:

In thermodynamics, the internal energy of a system is the energy contained within the system. It is the energy in a system arising from the relative positions and interactions of its parts.

Q3. A scientific theory
Answer : Option D
Explaination / Solution:

A scientific theory is not the end result of the scientific method; theories can be proven or rejected, just like hypotheses. Theories can be improved or modified as more information is gathered so that the accuracy of the prediction becomes greater over time.

Q4. Second law in terms of momentum p and mass m is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Applied force is directly proportional to rate of change of momentum.
Q5. Gauge pressure at a point is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Gauge pressure is zero-referenced against ambient air pressure, so it is equal to absolute pressure minus atmospheric pressure. Negative signs are usually omitted

The difference between absolute pressure and atmospheric pressure is what we call gauge pressure (). It can be calculated if we know the absolute and atmospheric pressures using this formula: 


Q6. The average distance a molecule can travel without colliding is called the
Answer : Option A
Explaination / Solution:

the mean free path is the average distance traveled by a moving particle (such as an atom, a molecule, a photon) between successive impacts (collisions), which modify its direction or energy or other particle properties

Q7.

Relation between Kelvin (T) and Celsius scales () is


Answer : Option D
Explaination / Solution:

TZTLTUTL=TC01000=TK273.15373.15273.15
Q8. Newton is the SI unit of
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The newton is the SI unit for force; it is equal to the amount of net force required to accelerate a mass of one kilogram at a rate of one meter per second squared

Q9. Simple harmonic motion is motion represented by
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Equation of simple harmonic motion is given by


Where x(t) is the displacement of body at any instant of time

A is the amplitude of the body

 is the phase angle at the instant of time.


Q10.

The gravitational force on point mass m1 due to point mass m2, m3 & m4 is:


Answer : Option D
Explaination / Solution:

According to properties of gravitational force: force between the particles is independent of the presence or absence of other particles; so the principle of superposition is valid i.e. force on a particle due to a number of particles is the resultant of forces due to individual particles i.e.