CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The smallest positive integer n for which  is
Answer : Option D
Explaination / Solution:


By inspection we have the smallest positive integer such that  is n=4.

Q2. The coefficient of  in the expansion of   is
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q3. Let A and B be subsets of a set X , Then which of the following is correct
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q4.  is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q5. Solve the system of inequalities 2x + 5 ≤ 0 , x − 3 ≤ 0
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q6. The ratio of the  to the ( n –1)th mean between 1 and 31, when n arithmetic means are inserted between them, is 5 : 9. The value of n is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q7. If the mean of the first n odd natural numbers be n itself, then n is equal to
Answer : Option C
Explaination / Solution:


here, n can be any natural number


Q8. A line is drawn through the points ( 3 , 4 ) and ( 5 , 6 ) . If the is extended to a point whose ordinate is – 1, then the abscissa of that point is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

The slope of the given line is  =  = 1

Therefore  = 1

That is 4+1 = 3 - x

Therefore x = -2


Q9. Negation of the statement p→(q∧r) is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

          

=     since 

=


Q10. The slope of the tangent at the point (a, a) of the circle  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

the equation of the tangent is x+y=a. Hence its slope is -1