CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The number of ways in which the 6 faces of a cube can be painted with 6 different colours is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

We have a cube has 6  faces and we have to colour it with 6 different colours .

Then  the no of ways of colouring ==720, but in this we will be getting  many overcountings.

 We have there are 24 ways in which we can orient a cube 

 Hence the number of distinct ways of colouring a cube with 6 different colours is 
 


Q2. Skew lines are
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Skew lines are those lines which lie in different planes and never meet

Q3.  is
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q4. The coefficient of second, third and fourth terms in the binomial expansion of  ( ‘n’, a + ve integer) are in A.P.., if n is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q5. If n (A ) =3 and n ( B ) = 6 and A⊆ B , then n(A∪B)=?
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q6. The solution set for : 3x − 7 >x + 3.
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q7.  is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q8. The values of ‘a’ for which the roots of the equation sin θ = a in A.P. are
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q9. If in moderately asymmetrical distribution mode and mean of the data are 6 μ and 9 μ respectively, then median is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

median=mode+2mean3=6μ+2(9μ)3=24μ3=8μ
Q10. The coordinates of the foot of perpendicular from ( 0 , 0 ) upon the line x + y = 2 are
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The equation of the line perpendicular to the given line is x - y + k = 0

Since it passes through the origin, 

0 - 0 + k = 0

Therefore k = 0

Hence the equation of the line is x - y = 0

On solving these two equations we get x = 1 and y = 1

The point of intersection of these two lines is (1,1)

Hence the coordinates of the foot of the perpendicular is (1,1)