CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1.

The smallest positive integer ‘ n ‘ for which holds is :


Answer : Option B
Explaination / Solution:

When n = 1 ,we get ,which is not valid. When n takes values 2,3,4,5 the inequality is invalid . But when n = 6 we have ,which is valid.

Q2.

The equation (cos p – 1) x2 + (cos p) x + sin p = 0, where x is a variable, has real roots. Then the interval of p may be any one of the following:


Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q3. The figures 4, 5, 6, 7, 8 are written in every possible order. The number of numbers greater than 56000 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Total possibilities  of 5 digit numbers which can be formed using the given digits are 5!= 120 ways.

But since the number should be greater than 56000 we cannot have the numbers starting with 4 or 54

The combinations in which the number 4 comes at the start  is 4!  = 24 ways.

The combinations in which the number 54 comes at the start  is 2! = 6

Hence the numbers greater than 56,000 = 120 - ( 24+ 6) = 120 - 30 = 90 ways.


Q4.
The line  is

Answer : Option B
Explaination / Solution:
No Explaination.


Q5. If ( x + iy ) ( 3 – 4i ) = (5 + 12i ) , then 
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q6.  is nearly equal to
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q7. Let A = { 1,2,3,4 } then total number of subsets of A are given by
Answer : Option A
Explaination / Solution:

Total no of subsets=2n=24=16

Here n is the Cardinal no of the Given Set


Q8. Given that x is an integer , find the values of x which satisfy the simultaneous linear inequalities 2 + x < 6 and 2−3x < − 1.
Answer : Option D
Explaination / Solution:

We have 


 

Now 

Hence the solution of the given system of equations is given by 


Q9. If a is a real number, then 
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q10. The values of x for which the solutions of the equation cos θ=x,θ≥0 form an A.P. are
Answer : Option C
Explaination / Solution: