CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. Numbers greater than 1000 but not greater than 5000 are to be formed with the digits 0, 1, 2, 3, 5, allowing repetitions, the number of possible numbers is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

thhto
3555

One's place can be occupied by any of the  5 numbers, tens place by any of the 5 numbers and hundreds place in 5 ways since repetition is allowed. But thousands place can be occupied by 2,3,1, only since the required number should be greater than 1000 and less than 5000.Hence  total number of arrangement=3x5x5x5=375


Q2. A point ( x , y , z ) moves parallel to XY - plane . Which of the three variables x , y , z remain fixed ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

A point ( x , y , z ) moves parallel to XY - plane then x and y -coordinate will vary and z will fixed

Q3. If   , then 
Answer : Option A
Explaination / Solution:


which is purely imaginary number.

Also when y=0, the number will become  zero


Q4. The Collection of intelligent students in a class is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

Intelligency Can not measured by numbers i.e the collection is not well defined thats why it can not be called as a Set

Q5. is
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q6. The solution for the simultaneous linear inequalities 2x − 3 ≤ 7 and − x ≤ 2 is :
Answer : Option C
Explaination / Solution:


Therefore the solution of the simultaneous linear equalities is 

Q7.  is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q8. The sum of all the two-digit numbers is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q9. A group of 10 items has mean 6. If the mean of 4 of these items is 7.5, then the mean of the remaining items is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

sum of 10 items = 60

sum of 4 items = 30

sum of remaining items = 30

their mean = 30/6=5


Q10. The vertices of a triangle are ( 0 , 3 ) , ( - 3 , 0 ) and ( 3 , 0 ) . The orthocenter of the triangle is
Answer : Option D
Explaination / Solution:

From the given points it is clear that these points form a right angled isosceles triangle.

The orthocentre of all right angle lies on its right angle vertex.

Here the right angle vertex is (0,3)

Hence the orthocentre is (0,3)