CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. The number of terms in the expansion of is
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q2. Given that x is an integer, find the values of x which satisfy both 2x + 3 > 7 and x + 4 < 10
Answer : Option C
Explaination / Solution:


Since x is an integer the solution set 


Since x is an integer the solution set =


Hence the integer values which satisfy both the inequalities are



Q3.  is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q4. The first, second and last terms of an A.P. are a, b and 2 a. The number of terms in the A.P. is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q5. The measure of variation which is least affected by extreme items is
Answer : Option C
Explaination / Solution:

as it only depends on upper and lower quartile not on extreme values

Q6. The acute angle between the lines x – y = 0 and y = 0 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

Slope of the line x - y = 0 is 1. This imlpies the tan = 1 Hence the angle made by the line with X- axis is 450

The angle made by the line y = 0 with the Y axis is 900

Therefore the acute angle between the lines is 450


Q7. Which of the following is logically equivalent to p↔q ?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

By definition p↔q=(p→q)∧(q→p)

Q8. For each n  N , is divisible by :
Answer : Option A
Explaination / Solution:

When n = 1 the value is 7.

Q9. The line y = mx + 1 is a tangent to the parabola  if m =
Answer : Option B
Explaination / Solution:

The contion for a line to be a tangent to the parabola is y = mx +

From the given equation of the parabola we infer that a = 1 and from the equation of the line c = 1

Therefore m = a/c = 1


Q10. Angles of triangle are in A.P. If the number of degrees in the smallest to the number of radians in the largest is as 60:π, then the smallest angle is
Answer : Option A
Explaination / Solution: