CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. There are 10 true-false questions. The number of ways in which they can be answered is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

you can either choose true or false, therefore for 10 questions you will have 210 possibilities.

Q2. The angle between the lines x = 1 , y = 2 and y = - 1 , z = 0 is
Answer : Option B
Explaination / Solution:

x = 1 , y = 2 represents XY plane and y = - 1 , z = 0 represents YZ plane.Since XY perpendicular to YZ .hence angle is 90 degrees

Q3. If k , l, m , n are four consecutive integers , then  is equal to :
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q4. If A and B are two sets , then A∪(A∩B) is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:

LetA={1,2,3,4}andB={1,2,3,4,5,6}HereA∩B={1,2,3,4}NowA∪(A∩B)={1,2,3,4,}=A

Q5. The coefficient of  in the expansion of  is
Answer : Option C
Explaination / Solution:



Q6. A solution is to be kept between  and  What is the range of temperature in degree Fahrenheit.What is the range of temperature in degree Fahrenheit if conversion formula is given by  where C and F represent temperature in degree Celcius and degree Fahrenheit?
Answer : Option B
Explaination / Solution:

According to the question 

Since  , we get 


Hence  the range of temperature in degree Fahrenheit is between  and 


Q7. , where a > 0, is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

letx=1t;Ltt0at1t=lna
Q8. If x, y, z are in A.P., then (x + 2y – z) (x + z – y) (z + 2y – x) is equal to
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q9. The coefficient of correlation r satisfies
Answer : Option D
Explaination / Solution:

r can't be numerically more than 1

Q10. The straight lines x + y - 4 = 0 , 3x + y – 4 = 0 , x - 3y – 4 = 0 form a triangle which is
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The triangle formed by these lines is a right angled triangle

If the lines are perpendicular to each other, then the product of their slopes is -1

The slope of lines  3x + y – 4 = 0 , x - 3y – 4 = 0 are  -3 and 1/3 respectively.

The product of the slopes is -1

Hence these two lines are perpendicular to each other

This infers that the triangle formed by these lines is a right angled triangle.