CBSE 11TH MATHEMATICS - Online Test

Q1. If a = 4, b = 3 and A = then c is a root of the equation
Answer : Option B
Explaination / Solution:


Hence c is the root of the equation 


Q2. The points ( 4,7 ,8) ,( 2, 3,4 ),( - 1 , -2 , 1 ) and (1 , 2, 5 ) are the vertices of a
Answer : Option A
Explaination / Solution:

The vertices of a quadrilateral are A( 4,7 ,8) , B( 2, 3,4 ) ,C (- 1 , -2 , 1 ) and D(1 , 2, 5 ) 

Here opposite sides of quadrilateral ABCD are equal , so  it may be parallelogram or rectangle

Here length of diagonals AC and BD are different so ABCD is a parrallelogram

Q3. Let A and B be two sets in the universal set . Then A - B is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q4. The inequality | z − 6 | < | z − 2 | represents the region given by
Answer : Option A
Explaination / Solution:



Q5. The coefficients of  and  ( p, q are + ve integers) in the binomial expansion of  are
Answer : Option B
Explaination / Solution:



Q6. What is the solution set for  ?
Answer : Option D
Explaination / Solution:




Q7.  is equal to
Answer : Option D
Explaination / Solution:

Since the limit is in the form of 0/0. By applying L'hospital first time we get, 

Again using L'Hospital; 

Again using L'Hospital we get 


Q8. In an A.P., sum of first p terms is q and sum of first q terms is p. Sum of its p + q terms is
Answer : Option D
Explaination / Solution:



Q9. For a moderately skewed distribution, quartile deviation and the standard deviation are related by
Answer : Option D
Explaination / Solution:

its a standard result

Q10. The lines 2x – 3y = 5 and 6x – 9y – 7 = 0 are
Answer : Option C
Explaination / Solution:

The given lines are paraallel lines

Condition for the line to be parallel is  

substituting the values,

 =

Hence they are parallel lines.